Împreună cu Ministrul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, dna Natalia Intotero, am discutat ieri, la Târgu Mureș, despre problemele reale și presante ale societății de azi, ale tinerilor, ale familiei, ale celor care se confruntă cu situații de violență, abuz, consum de droguri.
Am început ziua la Centrul de Prevenire şi Combatere a Violenţei în Familie, acolo unde orice persoană agresată poate găsi ajutor de specialitate și sprijin pentru a depăși situația conflictuală.
Peste 10.000 de femei și-au găsit aici refugiul în ultimii 20 de ani.
Județul Mureș este județul cu cele mai multe mame minore și este județul cu cele mai multe cazuri de violență în familie, motiv pentru care este imperios necesar ca activitatea centrului să continue și să se extindă.
Am ascultat apoi problemele mamelor de la Centru Maternal ”Materna”, care oferă refugiu mamelor cu copii nou născuți cu risc de abandon și celor cu copii sub 3 ani, și am încercat să găsim, împreună, cele mai bune măsuri pe care le putem lua, la nivel legislativ și executiv, pentru ca aceste femei să aibă o viață normală.
Potrivit datelor Confederației Naționale pentru Antreprenoriat Feminin, România ocupă locul 1 în Uniunea Europeană la numărul de nașteri în rândul mamelor cu vârste sub 15 ani. România are în prezent peste 16.000 de mame minore, iar majoritatea sunt în grupa de vârstă 15-18 ani, dar există 700 de mame minore sub 14 ani.
În 4 ani, peste 109.000 de elevi de liceu (15-18 ani) au abandonat școala. Aceasta este una dintre temele abordate tot ieri, la Inspectoratul Școlar Județean Mureș, una dintre măsurile Guvernului în acest sens fiind și suplimentarea școlilor care beneficiază de programul “masă sănătoasă”.