– s-a spus la un mic dejun organizat de UDMR Mureș.
Csibi Attila Zoltán, președintele UDMR din județul Mureș, Péter Ferenc, președintele Consiliului Județean Mureș și europarlamentarul Vincze Loránt au discutat în această dimineață cu jurnaliștii despre viitorul județului Mureș și despre oportunitățile de dezvoltare oferite de fondurile europene. În cadrul micului dejun informal, s-a discutat cu reprezentanții presei despre importanța și despre mizele prezenței la Bruxelles.
În opinia lui Csibi Attila Zoltán, președintele UDMR Mureș, deși Uniunea Europeană nu este lipsită de greșeli, trebuie recunoscut faptul că a influențat direcția de dezvoltare a României și continuă să o facă și astăzi. El a apreciat că administrațiile locale conduse de UDMR din județul Mureș au profitat de oportunitățile oferite de UE și au făcut investiții semnificative în infrastructură. Președintele UDMR Mureș a menționat numeroase proiecte implementate cu fonduri europene și, fără a dori să fie exhaustiv, a dat ca exemplu de eficiență și eficacitate a utilizării acestora trei comune: Fântânele, Ernei și Măgherani.
„Deși Uniunea Europeană este criticată pe bună dreptate, trebuie recunoscut că a jucat un rol important în dezvoltarea regiunilor”, a declarat Péter Ferenc. El a spus că astăzi județul Mureș datorează UE o serie de realizări pe care nu le-ar fi putut obține de unul singur. El a subliniat că două dintre cele mai importante proiecte de drumuri din județul Mureș au fost finanțate în principal din fonduri europene. Consiliul Județean Mureș a utilizat peste 35 de milioane de euro din fonduri europene pentru dezvoltarea aeroportului Transilvania, unde sunt încă proiecte în curs de dezvoltare. Investiții importante au fost făcute și în infrastructura în domeniul sănătății: în ultimii 4 ani, peste 100 de milioane de lei au fost cheltuiţi pentru echipamente medicale pentru secțiile Spitalului Clinic Judeţean Mureş, iar fondurile UE au fost folosite și pentru renovarea a două monumente emblematice ale Tîrgu Mureșu-lui: Palatul Culturii și Secția de Istorie Naturală a Muzeului Județean Mureș. Péter Ferenc a menționat, de asemenea, ca exemple de proiecte în derulare din fonduri europene, îmbunătățirea rețelei de apă potabilă din Câmpie și Valea Nirajului, precum și renovarea energetică a imobilelor deținute de Consiliul Județean Mureș.
Oamenii sunt dezamăgiți de multe aspecte ale deciziilor luate în Uniunea Europeană, a declarat Vincze Loránt, europarlamentar din partea UDMR. El a evidențiat amânarea aderării depline la Schengen, respingerea de către Comisie a inițiativei Minority SafePack, care a fost susținută de un milion de cetățeni europeni și de trei sferturi din PE, și importul de cereale ucrainene ca fiind aspecte care au creat o mare și justificată nemulțumire. „Aceste decizii trebuie schimbate: bunul simț trebuie să prevaleze, iar Bruxelles-ul trebuie să ia decizii practice, pragmatice și non-ideologice. Interesele oamenilor, ale fermierilor, ale întreprinderilor mici și mijlocii trebuie să fie puse pe primul loc”, a spus el. El a adăugat că ținta de 5% din 9 iunie este un obiectiv extrem de important pentru comunitatea maghiară din Transilvania, deoarece va continua să demonstreze că sunt o forță decisivă în politica românească și că pot influența deciziile de la Bruxelles – în termeni politici, aceasta este limita între a fi și a nu fi.
Atât Csibi Attila Zoltán, cât și Péter Ferenc și Vincze Loránt au fost de acord că este important pentru țară și pentru județul Mureș ca interesele noastre să fie reprezentate la Bruxelles și să putem folosi fondurile europene la care avem dreptul pentru ceea ce este necesar în comunitatea noastră. De aceea, trebuie să fim prezenți pe 9 iunie, cât mai mulți, și să votăm candidații UDMR pentru a fi prezenți în Parlamentul European.
Biroul de presă al UDMR Mureș
Foto: Bereczky Sándor
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.