Peste 30 de mii de pachete cu daruri, pregătite de familii şi organizaţii din Germania şi Austria, vor ajunge în această lună, cu ajutorul Asociaţiei de Întrajutorare Caritas, la copii din opt judeţe ale ţării.
Şeful Departamentului Socio-Medical al Caritas, Peter Gyorgy, a declarat pentru AGERPRES că pachetele cu daruri sunt pregătite în cutii de pantofi, acţiunea fiind denumită chiar ‘Shoebox’ (nr: Cutia de pantofi).
‘În fiecare an sosesc de la copiii din Germania şi Austria pachete în cutii de pantofi, care conţin rechizite, jucării, articole de îmbrăcăminte, dulciuri, în schimbul cărora, copiii din România, pregătesc câte un desen. Pachetele sunt distribuite prin intermediul parohiilor, diferite instituţii şi voluntari, astfel aducând un zâmbet pe feţele copiilor, în pragul Crăciunului. În multe locaţii angajaţii organizaţiei distribuie personal aceste pachete, experimentând astfel bucuria de a dărui’, a declarat Peter Gyorgy.
Darurile vor ajunge la copii din Alba, Harghita, Hunedoara, Covasna, Braşov, Sibiu, Cluj şi Mureş, acolo unde Asociaţia de Întrajutorare Caritas desfăşoară activităţi caritabile. Există situaţii în care se creează o legătură între familia care a pregătit pachetul şi cea la care ajunge acesta, copiii din România putând merge în vizită la cei din Austria sau Germania.
Potrivit sursei citate, în unele judeţe, distribuirea pachetelor a început deja, iar în Harghita, cele câteva mii de daruri vor ajunge la copii în săptămâna dinaintea Crăciunului.
Peter Gyorgy a spus că, în Harghita, există şcoli care au început să deruleze propria lor acţiune ‘Cutia de pantofi’, pentru copiii cu situaţie materială precară, subliniind că ‘lucrurile bune încep să se multiplice’. Majoritatea acestor daruri ajung al copii, dar şi la bătrâni care trăiesc singuri, pachetele pentru aceştia conţinând alimente de bază.
‘Cadourile sunt distribuite în primul rând acelor copii care participă la programele Caritas îndreptate către persoanele cu dizabilităţi, copiii bolnavi din spitale sau cei proveniţi din medii rurale. O educatoare dintr-un cătun ne-a spus că aceste cadouri înseamnă foarte mult pentru cei mici, sunt ca o sărbătoare. (…) Copiii de la sate, copiii romi, bunicii singuri, toţi primesc câte un cadou, să se poată bucura cu adevărat de Crăciun’, a explicat Peter Gyorgy.
AGERPRES