Pagubele pe care urşii le-au provocat în acest an în judeţul Covasna depăşesc un milion de lei, a declarat joi conducerea Agenţiei Judeţene de Protecţie a Mediului.
Potrivit directorului instituţiei, Gheorghe Neagu, urşii au distrus peste 100 de hectare de culturi, au omorât sute de animale şi au rănit trei oameni, care au ajuns în spital.
Neagu a menţionat că Agenţia de Protecţie a Mediului Covasna a acordat în acest an despăgubiri în valoare de peste 293.000 de lei şi săptămâna viitoare va efectua o nouă tranşă de plăţi.
„La ora actuală avem înregistrate pagube de peste 1 milion de lei iar până la sfârşitul lunii în mod sigur o să depăşim numărul pagubelor înregistrate în anul 2021, când a fost un an record din acest punct de vedere. Avem pagube atât la culturi, cât şi la animale. La oi avem 260, la capre 6, vaci 53, porci 31, cai 1, familii de albine 53 şi păsări 649. Avem, de asemenea, cam 100 de hectare de porumb distruse de urşi, unele în proporţie de 80-90%, aproape 12 hectare de floarea-soarelui şi o jumătate de hectar de grâu. Până la ora actuală am achitat 293.195 lei şi avem aprobat un buget de 364.000 lei, pe care îi vom plăti până la sfârşitul lunii (…) Deci, în total vom plăti peste 657.000 de lei şi mai rămâne o diferenţă de circa 400.000 de lei pentru care aşteptăm o nouă filă de buget”, a declarat Gheorghe Neagu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Directorul APM Covasna a mai spus că efectivul de urşi care trăiesc în judeţul Covasna a fost estimat de către gestionarii fondurilor de vânătoare la 2.183 de exemplare, în creştere cu aproape 500 faţă de anul 2020, cei mai mulţi fiind în zona Baraolt, Cernat, Turia, Ojdula, Barcani şi Întorsura Buzăului.
Anul acesta, 18 urşi au fost ucişi accidental de maşini sau de tren şi 23 au fost „extraşi” pe baza prevederilor legale.
„În anul 2023 s-au recoltat, după Ordinul 723, şase bucăţi din şapte, apoi a fost abrogat acest ordin şi s-a aprobat Ordinul 2.183, prin care, pentru cele 34 de fonduri de vânătoare din judeţul Covasna, au fost alocaţi 16 urşi, din care până la ora actuală s-au împuşcat şapte şi s-au mai cerut încă doi, pentru recoltare (…) Iar prin OUG 81, care dă voie să fie extraşi urşii agresivi prin decizii ale primarilor, s-au împuşcat 10. Au fost urşi care au creat probleme, cum au fost cei de la Covasna care stăteau mai mult prin curţile oamenilor sau la Sfântu Gheorghe, cel de la fabrica de teracotă. Era, într-adevăr, o problemă, pentru că umblau ziua, în amiaza mare, când oamenii sunt la lucru, copiii la şcoală”, a mai spus Gheorghe Neagu.
Conform acestuia, oficial, în România sunt în jur de 7.000 de urşi, însă în realitate numărul lor este mult mai mare, dar recensământul din primăvara anului viitor va arăta care este situaţia reală. Gheorghe Neagu a concluzionat că un lucru este cert: cei mai mulţi urşi trăiesc în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş. AGERPRES