Suprafeţe însemnate cu porumb siloz au fost distruse de urşi în această toamnă, fapt care le creează mari dificultăţi producătorilor harghiteni.
Directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Romfeld Zsolt, a declarat pentru AGERPRES că sunt suprafeţe distruse parţial ori total, urşii preferând porumbul siloz pentru că le asigură hrană foarte uşor.
„Porumbul siloz e preferat de aceste sălbăticiuni pentru că, în primul rând, asigură hrană, care e accesibilă foarte uşor şi, pe lângă asta, asigură şi o zonă de protecţie, fiind destul de apăraţi în parcelele de porumb. Acolo nimeni nu îi deranjează, nici nu au curajul oamenii să intră în parcelă şi este favorabil acestei specii”, a explicat Romfeld Zsolt.
Producătorii află de pagubele produse de cele mai multe ori din imaginile obţinute de la drone pe care le pun la dispoziţie administraţiile locale şi după ce comisia de specialişti evaluează pagubele, încep şi recoltarea, pentru a nu rămâne fără niciun fel de producţie.
Potrivit sursei citate, numărul cazurilor raportate este mai mare decât anul trecut, întrucât oamenii şi-au dat seama că primesc despăgubiri pentru pagubele produse de animale.
„La porumb siloz avem cam peste 300 de cazuri în judeţul Harghita, pagube semnalate de către primării. Primăria recepţionează aceste cereri, convoacă comisia compusă din specialişti şi comisia respectivă evaluează această pagubă. (…) În general, parcelele nu-s foarte mari, dar numărul constatărilor e foarte mare, ceea ce ne îngreunează situaţia, având în vedere că aceeaşi muncă o depunem şi la suprafaţă mică şi la o suprafaţă de 50 de hectare. (…) Numărul de cazuri s-a mărit. Acum, nu pagubele s-au mărit, efectiv, încrederea în sistem a producătorilor (a crescut-n.red.) şi oamenii realizează că primesc totuşi o despăgubire la aceste pagube”, a spus şeful Direcţiei pentru Agricultură Harghita.
El a punctat faptul că această situaţie le creează dificultăţi producătorilor, care au nevoie de porumbul siloz pentru hrana animalelor.
„Oamenii sunt destul de necăjiţi, având în vedere că aceste culturi au fost înfiinţate cu un scop bine determinat, asigurând baza furajeră pentru efectivele de animale. (…) Producătorul a calculat o anumită producţie şi dacă din producţia asta lipseşte, are probleme cu baza furajeră, deci acum trebuie să asigure din altă parte această bază furajeră. Generează probleme reale şi neprogramate”, a susţinut Romfeld Zsolt.
Acesta a menţionat că lanurile de porumb unde urşii produc stricăciuni „sunt chiar lângă localităţi şi şoselele principale” şi în toate zonele unde există teren arabil în Harghita. AGERPRES