În cadrul unei manifestări organizate, marţi seara, la Târgu Mureş de Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT) pentru marcarea Zilei Naţionale a Ungariei, preoţii catolici, reformaţi, unitarieni şi evanghelici le-au împărţit participanţilor pâine sfinţită.
Potrivit istoricilor, sfinţirea pâinii noi simbolizează hrana poporului, întrucât pentru maghiari pâinea este mâncarea cea mai importantă, Ungaria fiind o ţară preponderent agrară.
Ziua Naţională a Ungariei este sărbătoarea Sfântului Ştefan, întemeietorul Regatului Ungariei şi primul rege creştin al maghiarilor, care a fost canonizat la cinci zile după moartea sa, în 20 august 1038.
„Este ziua Sfântului Ştefan, care a fost întemeietorul Regatului Ungariei şi Ziua Ungariei, care este şi ţara noastră mamă, orice ar fi şi sărbătorim faptul că şi după mai bine de 1.000 de ani de la înfiinţarea statului ungar încă există comunităţi maghiare, nu doar în Ungaria de astăzi, ci şi în afara graniţelor, în Bazinul Carpatic. Am pornit de la ideea că mi se pare că deşi 20 august este o zi de sărbătoare şi este Ziua Naţională a Ungariei, parcă nu este aşa de importantă aici, în Ardeal, ca 15 martie sau ca 23 octombrie, când de amintim de Revoluţie. (…) La 20 august poate ne gândim doar la focurile de artificii de la Budapesta, ne gândim la Sf. Ştefan, la creştinătate şi îi sărbătorim pe cei care au numele Istvan sau Ştefan. (…) Mesajul meu a fost că trebuie să ne gândim la faptul că poate nici Regele Ştefan nu s-a gândit că după 1.000 de ani comunităţile vor rezista în Bazinul Carpatic. Nu am avut intenţia să susţin un discurs revizionist, doar m-am gândit la faptul că trebuie să ne întărim şi trebuie să fim mândri de ceea ce a fost de-a lungul istoriei. Încă suntem aici şi trăim în Bazinul Carpatic, indiferent care sunt graniţele Ungariei de astăzi şi să ne gândim la 20 august ca la o sărbătoare. (…) Trăim aici, avem drepturi, trebuie să ne folosim de ele în sensul pozitiv, să prosperăm şi să ne dezvoltăm, aşa cum am făcut de-a lungul istoriei”, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele executiv al CNMT, Sandor Krisztina.
Pentru marcarea Zilei Naţionale a Ungariei, CNMT a organizat la Târgu Mureş un program artistic.
Între participanţii la manifestările de la Târgu Mureş s-a aflat, ca spectator, şi Mikola Bela, membru al organizaţiei Noua Gardă Ungară, cel care a fost declarat indezirabil în România pentru cinci ani, în anul 2014, în urma unor incidente din timpul Marşului Secuilor. AGERPRES