Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş şi Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) ‘George Emil Palade’ din Târgu Mureş, s-au alăturat, miercuri seara, iniţiativei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi au iluminat în turcoaz clădirea Palatului Administrativ din oraş, pentru a marca ziua în care, în urmă cu un an, s-a luat hotărârea de eliminare a cancerului de col uterin.
Acţiunea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a fost inclusă, astfel, în campania de promovare a programului de prevenţie, depistare precoce şi tratament precoce al cancerului de col uterin din Regiunea Centru, în valoare de peste 50,8 milioane de lei, derulat de SCJU Târgu Mureş şi UMFST Târgu Mureş.
Managerul de proiect, dr. Cosmina Uzun de la SCJU Târgu Mureş, a arătat că prin iluminarea în turcoaz a celui mai important edificiu arhitectural din municipiu, organizatorii pledează pentru a populariza campania de screening de col uterin la nivelul Regiunii Centru, astfel încât să crească numărul femeilor care merg regulat la controale medicale şi să conştientizeze importanţa depistării precoce a cancerului.
„Proiectul nostru este într-adevăr foarte îndrăzneţ, calculat la populaţia ţintă 170.200 de femei. Vom face testarea la 40.000 de femei cu vârste între 25 şi 29 de ani prin testul Babeş Papanicolau, citologia clasică. Ele nu vor fi exclusiv din judeţul Mureş, ci va fi pentru toate cele 6 judeţe arondate din Regiunea Centru. Pentru femeile cu vârsta între 30 şi 64 de ani vom face o testare screening prin genotiparea virală şi anume printr-o metodă hibrid capture 2, care este o metodă omologată în cadrul etapei 1 a proiectelor, noi suntem în etapa 2 şi ca urmare această metodă depistează tulpina oncogenă, care chiar dacă este depistată la o femeie care este sănătoasă şi asimptomatică, înseamnă că poate să aibă leziuni care vor evolua înspre un cancer de col uterin. În cazul testelor pozitive vor efectua o retestare şi avem un sistem un sistem de call center pus la dispoziţie tot gratuit şi vor fi investigate suplimentar. Dacă leziunile necesită tratament se va interveni la nivel de clinică obstetrică-ginecologie şi sigur că se va stopa ca şi evoluţie”, a declarat dr. Cosmina Uzun.
Şeful Clinicii Obstetrică Ginecologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, dr. Szabo Bela, a arătat că România este pe primul loc în Europa la cancerele cu localizare genitală şi că medicii se confruntă des cu acele tragedii individuale şi familiare, atunci când femeile se ajung foarte târziu la spital.
„Cancerul de col uterin este a treia cea mai frecventă formă de cancer cu localizare genitală sau chiar a doua, din păcate, la noi în România, fiindcă suntem pe primul loc în Europa şi de aia am spus că e păcat, pentru că e o formă de cancer în cazul căreia există o metodă de screening foarte eficace şi practic ar putea să fie prevenit aproape 100%. Şi noi, ca medici, din păcate, ne confruntăm cu acele tragedii individuale şi familiare când femeile se adresează târziu medicului, boala ajunge la formă avansată şi când nu mai este cale de întoarcere. Iar cât priveşte operaţiile radicale şi în clinica pe care o conduc am un coleg care face mai multe operaţii radicale decât se fac la New York şi nu pentru că suntem mai buni, ci pentru că acolo nu sunt atâtea cazuri disperate cum avem noi. În România morbiditatea este de 35 de cazuri pe suta de mii de femei pe an. În UE sunt ţări şi cu 6-8”, a susţinut dr. Szabo Bela.
Doctorul a subliniat că, în România, campania de vaccinare anti HPV a fost un „fiasco total” şi că ţările care, la începutul anului 2000, au aplicat pe scară largă acest vaccin, acum doi ani au făcut primul bilanţ şi au ajuns la concluzia că incidenţa bolii a scăzut mai mult decât a fost prevăzut de epidemiologi.
„Deci prevenţie şi nu aşteptat pentru că, din păcate, cancerul de col uterin este un ucigaş tăcut, nu are niciun fel de simptom la început. Când începe să se manifeste, deja este într-o formă avansată”, a accentuat dr. Szabo Bela.
Proiectul este derulat de SCJU şi UMFST Târgu Mureş în perioada 2 noiembrie 2020 – 29 decembrie 2023, este cofinanţat prin Fondul Social European, Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 şi se desfăşoară pe o perioadă de 38 de luni, cu obiectivul de a diminua numărul de cazuri de cancer de col uterin.
Conferenţiar universitar doctor Septimiu Voidăzan a precizat că în România se vorbeşte despre 4.000 de cazuri noi şi 1.800 de decese raportate în fiecare an, iar între factorii declanşatori este şi infecţia cu virusul HPV.
„Acest tip de virus se identifică în proporţie de 99,7% din toate tipurile de cancer de col uterin. Sunt cam 15 tulpini oncogene identificate la nivel mondial. Pe lângă infecţia cu acest virus mai sunt şi alte cauze cum ar fi infecţii cu alte tipuri virale, cu virusurile herpetice sau virusul HIV, dar sunt şi cauze de obezitate, consumul scăzut de fructe şi legume, naşteri mai multe de la o anumită vârstă sau condiţii de promiscuitate sexuală, condiţii în care pacienta are mai mulţi parteneri sexuali, astfel că infecţiile repetate cu acest virus reprezintă o cauză importantă. Femeile trebuie să înţeleagă că acest tip de cancer este uşor de prevenit, e important să se prezinte la medic pentru a efectua aceste teste de care povesteam şi este important să ţină la sănătatea aparatului reproducător”, a conchis doctor Septimiu Voidăzan. AGERPRES