Panică și voie bună e o expresie luată din versurile trupei Robin and the Backstabbers. Panică și voie bună, pe de altă parte, descrie cel mai bine activitatea parlamentară de săptămâna trecută, mai cu seamă din ziua de grație 10 decembrie. În acea zi în care, ironic, se sărbătorește Ziua internațională a drepturilor omului, în România se întâmpla unul din cele mai mizerabile atacuri la adresa democrației, de la Revoluție încoace. Fără nici o dezbatere publică, fără nici măcar o informare, stimabilii deputați au furișat pe Ordinea de zi modificări la Codul Penal care dau cu sapa la rădăcina ANI și DNA, care-și pierd astfel rostul de a-i ancheta pe parlamentari și nu numai. O super-imunitate pe care au votat-o laolaltă majoritatea deputaților de Mureș – Kerekes Károly (UDMR), Florin Buicu (PSD), Kelemen Atilla (UDMR), Borbély László (UDMR), Cristian Sefer (PPDD), Cristian Chirteș (PNL) și Vasile Gliga (PSD).
În urma acestui vot, a doua zi, reprezentanții ambasadelor Franței și Germaniei la București s-au dus să ceară lămuriri la Parlament. Asta se întâmplă de obicei doar în situații de criză sau, cum a fost cazul acum, când se constată derapaje democratice majore. Al doilea semnal extern care ar trebui să ne îngrijoreze e declarația dată de Hannes Swoboda, liderul socialiștilor din Parlamentul European (adică exact colegii și aliații politici ai PSD la nivel european), într-un interviu la RFI, în care spunea: „Legea de modificare a Codului Penal contravine valorilor Uniunii Europene, pentru că toţi trebuie să fie responsabili pentru acţiunile care nu ţin direct de mandatul lor, adică vorbitul în Parlament, votarea unor legi etc.. Sper că aceste modificări nu vor intra în vigoare. Este un adevărat pas înapoi pentru ţară şi va împiedica aspiraţiile justificate ale României în multe domenii, precum acordul Schengen”.
Ca niște ilustre jigodii, ulterior acestor reacții, nimeni nu și-a mai asumat nimic. Nici liderul PSD, nici parlmentarii, nici cel al PNL, nici șeful Camerei Deputaților (ba chiar Zgonea încerca să ne convingă că de fapt am înțeles greșit și n-ar fi nici o problemă cu modificările legislative), cu alte cuvinte nimeni.
Mai adăugați la acest sos de panică și voie bună, amnistierea corupților, mulțumită căreia pușcăriabilii Tudor Chiuariu, Monica Iacob Ridzi sau Codruț Sereș ar putea scăpa de socoteala dată justiției, numirea avocatului lui Adrian Năstase, fost vicepreședinte PRM Lucian Bolcaș la Curtea Constituțională și, de ce nu, numirea lui Gigel la Ministerul Culturii.