La Olimpiada Națională de Pedagogie – Psihologie 2017 Arad, elevii de la Pedagogic au obținut următoarele rezultate: Premiul 1 – Mureșan Ștefania Raveca cls. XII B, Mențiune – Borodi Cristina Maria XI B, Premiu special – Rusu Anca XI A si Fülöp Noémi X D. Elevii au fost coordonati de: prof.Makkai Kinga, prof.Cristina Macarie, prof.Oana Moldovan
Ne apropriem de finalul anului şcolar. Aceasta înseamnă că majoritatea olimpiadelor şcolare s-au finalizat. Unii dintre elevii mureşeni calificaţi la fazele naţionale au obţinut chiar şi premii sau menţiuni. Dar, în articolul următor veţi putea citi o analiză despre cele mai competitive instituţii de învăţământ din Mureş în privinţa olimpiadelor şcolare. Care şcoli dau cei mai mulţi olimpici şi care şcoli obţin cele mai multe premii la olimpiadele judeţene. Ne referim la etapele judeţene ale olimpiadelor deoarece la acestea au şansa să participe majoritatea şcolilor din judeţ. La etapa naţională merge de obicei doar cel mai bun elev de la un anumit nivel şcolar…
Unde se face performanţă?
Cele mai multe premii I la olimpiadele judeţene sunt deţinute de liceele Papiu, Unirea şi Bolyai din Tîrgu Mureş, dar şi de licee precum Economic, Pedagogic sau de liceele din Târnăveni sau Reghin. La nivel gimnazial mai multe şcoli din Tîrgu Mureş îşi dispută întâietatea la olimpiade.
Performanță și la sate
Totuşi, trebuie remarcat că performanţa se poate face şi în mediul rural. Anul acesta, mai mulţi elevi de la şcoli rurale au fost primii la olimpiade, la disciplinele favorite. Aceasta deşi, în ultimii ani, numeroase școli rurale au intrat în declin: multe se desființează, iar numărul elevilor de la sate a scăzut. Totuşi, elevii de la sate au ieşit pe locul I doar la aproximativ 3-4 olimpiade judeţene. În majoritatea cazurilor, topul diferitelor olimpiade este dominat de elevi de la şcolile urbane. Pe de o parte, este normal să fie mai mulţi premianţi de la oraş având în vedere că populaţia şcolară de la oraşe e mai numeroasă decât cea de la sate (în anul trecut școlar învățământul mureșean de stat cuprindea 4.254 de clase 86.640 de elevi; în mediul urban erau 2.365 de clase cu 53.753 de elevi, iar în mediul rural erau 1.889 de clase cu 32.887 elevi). Dar, pe de altă parte, la nivel gimnazial (clasele V – VIII), la oraşe nu sunt cu mult mai mulţi elevi decât în sate (în învățământul gimnazial erau anul trecut şcolar 1.089 de clase, cu 21.649 de elevi; la oraș erau 503 clase cu 11.312 elevi, iar la sat 586 de clase cu 10.337 de elevi). Dar, nici la nivel gimnazial situaţia premiilor la olimpiade nu se egalizează, balanţa fiind mult înclinată spre şcolile urbane.
Referitor la liceu, desigur, majoritatea elevilor frecventează clasele IX – XII la oraş (din cele 592 de clase cu 15.060 elevi, la oraș erau anul trecut 572 de clase cu 14.632 elevi; la sat – 20 de clase cu 428 de elevi).
Dar, pe lângă faptul că la sat sunt mai puţini elevi decât la oraş, şcolile rurale obţin mai puţine premii la olimpiade şi datorită faptului că mulţi elevi provin din medii sociale defavorizate, astfel încât interesul pentru învăţătură este redus atât pentru elevi, cât şi pentru părinţii acestora (care la rândul lor au un nivel de cultură redus, iar în plus, adeseori sunt plecaţi la muncă în străinătate, lăsând copii în grija… sorții).
Papiu domină la matematică
La olimpiada judeţeană de matematică a dominat anul acesta Colegiul Naţional „Al. Papiu Ilarian”- a obţinut 6 locuri din cei 11 elevi trimiși la etapa națională: la clasa a VII-a – Kacsó Kris Sándor, clasa a VIII-a – Vlad Degeu; clasa a IX-a – Ciprian Florea; clasa a X-a – Marius Măcean; iar la clasa a XI-a s-au calificat la faza naţională doi elevi: Anda Tenie și Bogdan Blaga.
Colegiul Naţional „Unirea” are doi elevi trimişi la faza naţională a olimpiadei de matematică: clasa a IX-a – Oprea Tereza și clasa a X-a – David Purcar.
La clasa a V-a s-a calificat Vultur Tudor de la Şcoala Gimnazială „Dacia”; clasa VI-a – Barta Zagoni Bernadette de la Liceul „Bolyai”; iar la clasa a XII-a cel mai bun a fost un elev de la Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu” Târnăveni.
La Informatică, cei mai mulţi elevi s-au calificat de la Unirea, la nivel liceal.
La gimnaziu, 3 din 4 elevi s-au calificat de la Papiu, iar unul de la Şcoala Gimnazială Omega Tîrgu Mureș – clasa a V-a.
La TIC
La Olimpiada de TIC, cei mai mulţi concurenţi au fost de la Liceul „Bolyai”.
Totuşi, a ieşit în evidenţă Liceul Tehnologic Nr. 1 Luduş, obţinând premiul I la clasa a IX-a: Adrian Claudiu Astăluș şi la clasa a XII-a: Alexandru Cosmin Harfaş.
La clasa a X-a s-a calificat la faza naţională Grama Bianca de la Colegiul „Papiu”. La clasa a XI-a primul a ieşit Vinka Valentin de la Liceul Teoretic „Andrei Bârseanu” Târnăveni.
La clasa a XII-a Harfaş Alexandru Cosmin de la Liceul Tehnologic Nr. 1 Luduş a fost cel mai bun.
Fizică, chimie şi astronomie
La Olimpiada Naţională de Chimie s-au calificat 4 elevi de la „Unirea” şi doi de la „Papiu”.
La etapa naţională a Olimpiadei de astronomie şi astrofizică au participat în luna aprilie doi elevi din Mureş: Peţan Ioana Nicoleta, cls. a VI-a, de la Papiu şi Puskas David, cls. a XI-a, de la Bolyai.
La fizică, cei mai mulţi elevi s-au calificat la Olimpiada Naţională de la Colegiul „Papiu”: clasa a VIII-a – Racoţi Stelian, clasa a IX-a – Racheriu Nicolae, clasa a X-a – Peţan Paul şi Feier Teodora, clasa a XII-a – Tomuţ Andrei Voicu.
Limbi străine
La Olimpiada de Limbă Germană Modernă s-au calificat trei elevi de la Bolyai (clasa a IX-a Wagner Thomas, clasa a X-a – Rigmanyi Zsombor, clasa a XI-a – Szekely Orsolya), doi de la Papiu (cls. a X-a – Costea Alexandra, cls. a XII-a – Fărcaş Teodora) şi unul de la Unirea – Chiriţă Constantinescu Alexandra Emilia, clasa a X-a.
La Olimpiada Naţională de Limbă Italiană s-au calificat doi elevi din Mureş: Pârvu Alexandra de la Colegiul Economic „Transilvania”, clasa a X-a; și Ditu Carina Renata, clasa a X-a (intensiv bilingv), Colegiul Național „Unirea”.
La Limba și literatura maghiară „Mikes Kelemen” s-a calificat la etapa naţională, la clasa a V-a Pașcoi Blanka Krisztina de la Liceul Tehnologic Dumbrăvioara, Ernei, deși a avut 76 de concurenți. „Nu este uşor din cadrul rural să ajungi la un nivel înalt. Este o mare performanţă că a ajuns ea acolo. Ea este o fetiţă foarte harnică, care-şi face temele în fiecare zi şi învaţă cum trebuie. Este foarte inteligentă”, astfel a fost descrisă calea succesului elevei Paşcoi Blanka Krisztina de către profesoara care a coordonat-o, Paczkan Eva.
La clasa a VI-a s-a calificat Papai Imola de la Liceul Vocațional de Artă; clasa a VII-a – Giliga Orsolya de la Liceul Teologic Romano-Catolic Tîrgu Mureș. De la același liceu reprezintă clasa a VIII-a Lako Anna.
La nivel liceal, Liceul Bolyai domină detașat clasamentele, având cei mai mulți participanți la etapa judeţeană.
La franceză s-au calificat la națională 4 elevi mureşeni: clasa a VII-a Oltean Daria de la Liceul Teoretic „Samuil Micu” Sărmașu; Moldovan Viviana de la Şcoala Gimnazială „Augustin Maior” Reghin; Florea Georgiana, clasa a IX-a de la Colegiul Național „Papiu”; și tot de la Papiu – Moldovan Cristian, clasa a X-a.
La engleză, patru din șapte elevi care au mers la națională sunt de la Papiu: clasa a IX-a – Teodora Chindea, clasa a X-a – Iris Pătrașcu, clasa a XI-a – Gorea Sara, clasa a XII-a – Pop Andreea Alexandra.
De la Unirea – Răchită Adriana – IX, Rusu Andreea – X, Cociș Vlad – XI.
Larisa Dobrin, locul I la Olimpiada Naţională de Arta Actorului
La Olimpiada Naţională de Interpretare Instrumentală au participat foarte mulţi elevi de la Liceul de Artă, la diferite instrumente.
Apoi, Larisa Dobrin, membră a Trupei „Guga Junior” și elevă în clasa a XI-a la Liceul Vocațional de Artă Târgu-Mureș la arta actorului (profesori Ana Maria Galea și Alexandru Andrei Chiran) a obținut locul I la Olimpiada Naţională de Arta Actorului desfășurată în perioada 9-12 aprilie la Teatrul „Maria Filotti” din Brăila. Competiția a reunit peste 150 de elevi și profesori de la liceele vocaționale din țară.
Limba română, istorie, socio-umane
La istorie, la clasa a VIII-a s-a calificat Mariş Ilie Gabriel de la Colegiul Silvic Gurghiu. Este încă o dovadă a faptului că şi la sat se poate face performanţă. Profesorul coordonator al elevului, Benko Aurora, ne-a transmis câteva dintre secretele succesului la olimpiadele şi concursurile şcolare: „Încerc să le insuflu elevilor din curajul meu pentru că şi eu am făcut vreo trei facultăţi, am participat la proiecte, am organizat concursuri inedite pentru şcolile de pe Valea Gurghiului când am fost director… Dar, desigur, obţinerea premiului întâi este şi meritul elevului Ilie Gabriel Mariş care este pasionat de istorie, realizează referate, iar pe lângă informaţiile pe care le primeşte la şcoală, citeşte şi studiază istoria şi individual”, a completat prof. Benko Aurora.
Succesul elevului este cu atât mai remarcabil cu cât în clasa a VIII-a elevii sunt preocupaţi în primul rând de pregătirea pentru Evaluarea Naţională (limba română şi matematică).
Colegiul Unirea, fruntaș la Istorie
Totuşi, cele mai multe premii au mers la istorie către Colegiul „Unirea: la clasa a IX-a – Cătană Patricia, clasa a XI-a – Pop Diana Serena ; clasa a XII-a – Târșoagă Mădălina Ecaterina. La clasa a X-a locul I la etapa judeţeană a fost obţinut de Sabău Petru Adrian de la Liceul Tehnologic „L. Blaga”, Reghin.
La socio-umane, la liceu s-au calificat 3 elevi de la Unirea şi doi de la Papiu.
Iar la liceu, la limba română, premiile I la etapa judeţeană au mers către Unirea, Bolyai, „L. Blaga” Reghin şi Papiu.
Religie, geografie, pedagogie, latină
La Olimpiada de Religie Ortodoxă se remarcă, din nou, Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian”, cu două calificări la faza națională: cls. X – Bălășoiu Mădălina; cls. XI – Hancu Iustiniana Parascheva.
Școala Gimnazială „Traian” Târnăveni a obținut locul I la etapa județeană, clasa a VII-a, prin Câmpean Roxana; la cls. a VIII-a, Școala Gimnazială „Zaharia Boiu” Reghin – Stan Radu; cls. a IX-a – Colegiul Economic „Transilvania” Tîrgu Mureș – Zogorean Alicia Valentina; cls. a XII-a – Colegiul Național „Unirea” – Pogăcean Claudia.
La geografie: performanță la Reghin
La geografie, anul acesta Reghinul a fost cel mai tare la faza județeană a olimpiadei, obținând trei calificări la olimpiadă (Gimnaziul „Augustin Maior” și Liceul Tehnologic „Petru Maior”). Apoi, calificați la națională au și liceele Papiu și Bolyai.
La Pedagogie – psihologie întâlnim o situație deosebită – toți concurenții (45) și deci și câștigătorii sunt de la Liceul Pedagogic „Mihai Eminescu” Tîrgu Mureș.
La Olimpiada de Limbă Latină au participat doar elevi de la Papiu și Unirea, cu toții coordonați de prof. Zidărescu Ioana.
S-au calificat la națională doar elevi de la Papiu: Florea Ana, Papiu – VIII, Rus Teodora, Papiu – VIII, Pop Liana Miruna, Papiu – IX, Barabas David, Papiu – X, Ghițescu Teodora, Papiu – XI.
Vasile Dancea