În ultima săptămână de școală din semestrul I, la Reghin sute de elevi au învățat să confecționeze păpuși. Muzeul Etnografic în parteneriat cu Primăria, Biblioteca ,,Petru Maior” și școlile gimnaziale din oraș au organizat un atelier special de confecționat păpuși alături de meșteri populari.
Tradiții, secrete și muncă
Tehnicile de confecționare a păpușilor au fost deslușite împreună cu persoane avizate în domeniu, respectiv meșterii populari Maria Robescu din Râmnicu Vâlcea și Mariana Roșca din Toplița.
Maria Robescu creează păpuși îmbrăcate în costume populare specifice celor 12 zone etno-folclorice ale țării, iar Mariana Roșca utilizează costume din zona Harghitei. Astfel, participanții la atelier, elevi și profesori, au croit, au cusut și au aflat detalii despre costumele populare, dar și tradițiile din toate zonele țării.
Succes neașteptat
Activitățile s-au desfășurat zilnic între orele 8 și 13, în Sala Festivă a Bibliotecii ,,Petru Maior” și au avut un succes neașteptat. Peste 500 de copiii au deprins meșteșugul confecționării păpușilor tradiționale și și-au exprimat dorința de a repeta experiența. Până la organizarea unui nou atelier de amploare, dascălii spun că vor începe să lucreze la școală păpuși din material textil în cadrul orelor de abilități manuale.
Cele două creatoare, Maria Robescu și Mariana Roșca s-au declarat deosebit de încântate de atmosfera de la Reghin și de interesul manifestat de cei mici față de tradițiile populare.
Povești pentru adulți
În cadrul atelierului, au avut și adulții partea lor. Deoarece proiectul (primul de acest gen la Reghin) s-a intitulat ,,Atelier de confecționat păpuși și povești la gura sobei”, organizatorii au dedicat seara zilei de 30 ianuarie unei șezători în variantă modernă. Zeci de persoane din oraș și împrejurimi, alături de membri cenaclului ,,Lucian Blaga”, au avut parte de clipe plăcute, au cântat, au recitat poezii, au spus povești și chiar au depănat amintiri. Pentru că a fost sărbătoarea celor Trei Ierarhi însă, nimeni nu a lucrat. Păpușile confecționate au fost expuse și unele dintre ele au fost cumpărate de cei prezenți.
Maria Robescu…
..coase costume populare, în miniatură, din toate zonele ţării. Cu ele îmbracă păpuşile, pe care le vinde apoi la târgurile populare din ţară şi străinătate. Toate costumele le face manual din pânză, aţă şi dantelă. „Cos foarte mult şi pun pasiune la fiecare model în parte. Lucrez căluşari, oltence cu paporniţă şi ţărăncuţe din zona Sibiului, Făgăraşului şi Baia Mare”, povesteşte Maria Robescu. Creatoarea populară a realizat prima păpuşă când avea 12 ani. „Era o expoziţie şcolară şi fiecare trebuia să realizeze ceva. Atunci am cusut pentru prima dată o cămaşă şi zăvelci pentru o păpuşă. A fost primul costum popular cusut de mine, era din zona Olteniei”, spune Maria Robescu.
Creatoare lucrează la un costum cel mult trei zile, iar atunci când reușește să vândă o păpuşă este foarte fericită deoarece consideră că o parte din sufletul ei a fost înțeles de cumpărător. ,,Noi încercăm să nu lăsăm tradiţia să moară. Din păcate, sunt zone în ţară unde ni se cer foarte mulţi bani ca să ne expunem creaţiile la târguri”. Maria Robescu spune că și-a dorit de foarte multă vreme să vadă „orașul viorilor” și că acum, când dorința i s-a împlinit, își dorește să revină repede deoarece a găsit oameni dornici să învețe, iubitori de tradiție și copii interesați să deprindă arta populară.
Vâlceanca Maria Robescu ne-a povestit și despre târgurile din țară și străinătate la care s-a făcut remarcată, dar și despre o colecţie de costume tradiţionale româneşti pe care le poartă cu mândrie. Printre altele, deţine un costum în care a fost îmbrăcată mama sa, la nuntă. ,,Zăvelcile au fost făcute în 1930, fusta e chiar mai veche, iar marama de borangic are o vechime de peste 80 de ani”.
„Cos foarte mult şi pun pasiune la fiecare model în parte. Lucrez căluşari, oltence cu paporniţă şi ţărăncuţe din zona Sibiului, Făgăraşului şi Baia Mare”- Maria Robescu
Emeșe Ardelean