Stirile Punctul

Paradox. Cu producție record de grâu, prețul pâinii crește, dar e printre cele mai ieftine din UE

România trăiește în prezent un adevărat paradox economic legat de industria panificației. În ciuda unei producții record de grâu și a faptului că țara noastră se numără printre marii exportatori de cereale din Uniunea Europeană, prețul pâinii continuă să înregistreze creșteri ușoare. Explicația acestui fenomen aparent contradictoriu stă în structura complexă a costurilor din industria de panificație.

Producția record de grâu – un avantaj aparent

Datele oficiale confirmă că România a înregistrat în ultimii ani producții record de grâu, consolidându-și poziția de exportator net de cereale. Această abundență a materiei prime ar trebui, în mod logic, să se reflecte într-o scădere a prețului final al pâinii. Realitatea economică este însă mai nuanțată.

Conform unei analize realizate de PRO TV, făina e din ce în ce mai ieftină, dar nu și pâinea, fenomen care pare să contrazică logica economică de bază. Explicația acestui paradox se găsește în structura costurilor din industria panificației.

Structura reală a costurilor: grâul reprezintă doar 30%

Din declarațiile proprietarilor de brutării, ingredientele de bază ale pâinii – grâul și celelalte componente – reprezintă doar aproximativ 30% din costul final al produsului. Această proporție relativ mică explică de ce scăderea prețului la cereale nu se traduce automat într-o reducere semnificativă a prețului pâinii. Restul de 70% din costurile de producție sunt reprezentate de energia electrică și gazele naturale necesare procesului de panificație, costurile cu forța de muncă (care au crescut constant în ultimii ani), transportul și distribuția (și aici cu costuri în creștere din cauza carburanților), ambalajele și materialele auxiliare (de asemenea în creștere), chiria spațiilor comerciale și costurile administrative (la fel, pe o piață imobiliară în creștere) și, în fine, marjele comerciale ale rețelelor de distribuție (profiturile tuturor celor de pe lanțul de producție și distribuție).

Cu alte cuvinte, explicația e simplă: dacă doar 30% din componentele costului pâinii scad, iar celelalte 70% cresc, producția record de grâu și în general cerealele ieftine nu pot inversa trendul ca să scadă prețul pâinii.

Celălalt paradox: România are printre cele mai ieftine pâini din UE

În ciuda acestor creșteri, România își menține poziția favorabilă în contextul european. Deși analizele riguroase implică mai multe seturi de date, pentru că prețurile diferă în funcție de gramaje, sortimente, de la un oraș la altul în aceeași țară etc. sunt mai multe surse care dau România în coada clasamentului privind costul pâinii sau, cu alte cuvinte, printre cele mai ieftine pâini din UE. Platforma Numbeo confirmă această poziție plasând prețul mediu al unei pâini în România semnificativ sub media UE. De asemenea, comparativ cu țări precum Irlanda, unde Central Statistics Office documentează costuri substanțial mai ridicate pentru produsele de panificație, România beneficiază în continuare de un avantaj competitiv major în acest sector. De altfel instituția de statistică a Irlandei, Central Statistics Office, dă România ca țara cu cel mai mic preț al pâinii din UE în indexul prețurilor pâinii și cerealelor.

Perspectivele pe termen mediu

Industria românească de panificație se află într-un moment de echilibru între avantajele competitive naturale – producția abundentă de grâu și costurile reduse ale forței de muncă – și presiunile inflaționiste care afectează întreaga economie (ce-i drept, nu doar la noi).

Menținerea poziției competitive a României în acest sector va depinde însă și de capacitatea producătorilor locali de a optimiza procesele tehnologice și de a controla celelalte componente de cost, compensând astfel eventualele majorări viitoare ale costurilor cu energia și forța de muncă.