Cadrele didactice de la catedra de Psihologie, cel mai nou program de studii al Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, organizează o prelegere publică în memoria doctorului Aaron T. Beck (1921-2021), considerat părintele psihoterapiei cognitiv-comportamentale, chiar în ziua naşterii omului de ştiinţă.
„În fiecare an, data de 18 iulie reprezintă pentru comunitatea specialiştilor din sănătatea mintală din întreaga lume un prilej pentru a celebra ziua de naştere a dr. Aaron T. Beck, psihoterapeut, medic şi om de ştiinţă. Revista The American Psychologist l-a denumit ‘unul dintre cei mai influenţi cinci psihoterapeuţi ai tuturor timpurilor’. Dr. Beck este o personalitate recunoscută la nivel internaţional, fiind considerat părintele psihoterapiei cognitiv-comportamentale, după ce a dezvoltat în anii 1960 această formă de psihoterapie revoluţionară la Universitatea din Pennsylvania. De asemenea, împreună cu fiica sa, dr. Judith S. Beck, a fost co-fondatorul Institutului Beck pentru Psihoterapie Cognitiv-Comportamentală din Philadelphia”, au arătat organizatorii evenimentului pe pagina de Facebook a UMFST Târgu Mureş.
Prelegerea publică se desfăşoară sub genericul ‘Psihoterapia cognitivă în tratamentul tulburării depresive majore’, la sediul Departamentului de Consiliere, Orientare Profesională şi Informare Studenţi al universităţii.
Organizatorii consideră că psihoterapia cognitiv-comportamentală este una dintre cel mai des practicate intervenţii psihologice validate ştiinţific, aceasta contribuind la îmbunătăţirea vieţii multor oameni din întreaga lume.
„În ultimii 15 ani de viaţă, înainte de moartea sa în 2021, împreună cu colegii săi, dr. Beck a dezvoltat psihoterapia cognitivă orientată spre recuperare (CT-R), o abordare transformaţională a tratamentului tulburărilor grave de sănătate mintală, cum ar fi schizofrenia”, menţionează UMFST. AGERPRES