Peste o mie de copii din Harghita au fie un părinte, fie pe amândoi plecaţi la muncă în străinătate, arată datele Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Harghita.
Şeful DGASPC Harghita, Elekes Zoltan, a declarat că în evidenţele instituţiei pe care o conduce se află, potrivit raportărilor venite de la primării, un număr de 1.135 de copii, proveniţi din 898 familii, ai căror părinţi sunt plecaţi să muncească în străinătate. Elekes Zoltan a susţinut, însă, că acest număr nu reflectă realitatea, în condiţiile în care există foarte multe primării care nu au comunicat datele privind copiii care au părinţi plecaţi în străinătate.
Potrivit informaţiilor existente, din cei 1.135 de copii aflaţi în evidenţe, 171 au ambii părinţi plecaţi în străinătate şi se află în grija rudelor apropiate, cum ar fi bunici, unchi sau mătuşi. Există şi situaţii în care copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la lucru în afara ţării sunt preluaţi în centrele de plasament, fie la cererea părinţilor, fie deoarece rudele care îi îngrijesc sunt depăşite de situaţie.
,,Am avut situaţii în care părinţii au venit la noi şi au spus că pleacă la muncă în străinătate şi vor să lase copiii în sistemul de protecţie socială. În special este vorba de părinţi care au crescut tot în sistem. De asemenea, am avut situaţii când ruda rămasă cu copiii, de pildă o bunică, nu a mai putut să aibă grijă de ei, a fost depăşită de situaţie’, a explicat Elekes Zoltan.
Topliţa, Bălan şi Praid, fruntașe la ,,abandonuri”
Din datele transmise de primării, cei mai mulţi copii rămaşi acasă singuri sau doar cu un părinte sunt în localităţile Topliţa, Bălan şi Praid. Cei mai mulţi harghiteni pleacă să lucreze în Ungaria, dar şi în Spania, Italia sau Anglia.
Potrivit lui Elekes Zoltan, stabilitatea emoţională a acestor copii şi dezvoltarea lor afectivă are de suferit chiar şi atunci când doar un părinte este plecat de acasă.
În unele localităţi ale judeţului există programe derulate de primării, în colaborare cu organizaţii neguvernamentale, pentru a-i ajuta pe copii să treacă mai uşor peste dorul de părinţi.
Şeful DGASPC Harghita a mai adăugat că, potrivit noilor reglementări din legea protecţiei copilului, părinţii trebuie să anunţe primăria, cu 40 de zile înainte, intenţia de a pleca din ţară şi să desemneze o persoană care se va ocupa de îngrijirea şi întreţinerea copilului, persoană care trebuie apoi confirmată de instanţa tutelară.