După scandalul privind urșii care ajung să intre în gospodăriile oamenilor ori să dea iama pe străzi și să moară uciși de masini, deputații au adoptat legea vânătorii cu unanimitate de voturi. Prin acest demers, autoritățile vor putea să reloce urșii sau să îi ucidă, dar asta doar în cazul celor periculoși.
Parlamentul a adoptat miercuri legea vânătorii cu 252 de voturi pentru și 9 abțineri. Au fost susținute discursuri din partea PNL și UDMR pe baza acestui proiect ce a fost inițiat de 18 deptuați și senatori de la PSD și ALDE, un proiect de legea ce a trecut de senat în septembrie și a fost adoptat astăzi în Camera Depuțatilor.
Administratorul de drum, pe porțiunea pe care s-au produs accidente din cauza animalelor sălbatice, daunele să fie plătite de administratorul drumului, în condițiile în care nu a montat indicatoare, iar primăria din acea zona trebuie să plătească daune și despăgubiri personelor ce au avut de suferit din cauza atacurilor unor animale salbatice.
Autoritățile trebuei să țină o evidență despre numărul real al urșilor de pe teritoriul țării noaste. Până în prezent nu cunoaștem numărul real al urșilor din România. O specie ce rămâne în continuare protejată în urma acestui proiect de lege.
Legea va ajunge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare de îndată ce va fi publicată în Monitoriul Oficial.
„Ursul rămâne strict protejat, însă ne-am ales cu o altă capcană și am simțit presiunea care vine din partea industriei trofeelor de vânătoare încă de săptămâna trecuta la ministerul Mediului când s-a reunit grupul de lucru pentru carnivore mari, inclusiv urși. Capcana apare sub forma acestor cote de prevenție și pe fondul unei manipulări în masă a acestor vânători cu interes de trofeu. Atacuri ale urșilor au fost de când lumea și pământul, nu este ceva nou, însă s-au inflamat spiritele în mod artificial și exagerat și acum a ajuns la o situație istorică fără precedent în care specia urs este persecutată la maxim”, spune Gabriel Păun, activit Agent Green.
Digi24