Parlamentul a reformat marţi finanţarea fracţiunilor şi a introdus un sistem de declaraţii de avere identic cu cel al deputaţilor în Parlamentul European (PE).
Potrivit legii parlamentului, de la 1 ianuarie, bugetul de bază de funcţionare nu va mai fi acordat separat fracţiunilor care au intrat pe listă comună, ci doar listei comune, iar suma va fi împărţită în mod egal între fracţiunile partidelor care au candidat pe lista comună.
Unul dintre iniţiatorii propunerii, liderul grupului parlamentar Fidesz, Máté Kocsis a declarat anterior: există o situaţie inechitabilă, deoarece, conform normelor actuale, atât stânga, cât şi dreapta ar consuma cu câte 3 miliarde de forinţi (7,5 milioane de euro) mai mult. El a adăugat: reforma ar priva partidele de stânga de 3 miliarde de forinţi, iar pe cele de dreapta de 2 miliarde de forinţi (5 milioane de euro) şi a justificat mărimea reţinerilor prin faptul că sprijinirea fracţiunilor trebuie să fie bazată pe voinţa electoratului.
Sistemul declaraţiilor de avere a fost adaptat la cel al deputaţilor europeni invocând negocierile purtate cu anumite instituţii internaţionale. Deputaţii trebuie să îşi depună declaraţia nouă până la 5 august, aceasta nu trebuie să mai includă bunurile imobiliare, bunurile mobile de mare valoare şi economiile, în locul acestora deputaţii fiind obligaţi să îşi declare veniturile şi interesele.
În viitor, va fi necesară o declaraţie privind activităţile desfăşurate în cei trei ani premergători mandatului de deputat şi privind cele desfăşurate în timpul mandatului, care nu reprezintă conflict de interese şi prin care sunt obţinute venituri impozabile.
Declaraţia va include o listă a activităţilor ocazionale, în cazul în care valoarea totală a acestora depăşeşte 2 milioane de forinţi (5 mii de euro) pe an. Trebuie declarate calitatea de membru, funcţia, activităţile şi veniturile obţinute din aceste activităţi în cadrul societăţilor, precum şi interesele în societăţi comerciale care pot influenţa aspecte legate de politica publică.
Deputaţii trebuie să depună declaraţia de avere în termen de 30 de zile de la depunerea jurământului, însă nu va mai trebui să o repete în fiecare an până la 31 ianuarie, ci trebuie să declare modificările informaţiilor în termen de 30 de zile.
În viitor, membrii familiei deputatului nu vor trebui să depună o declaraţie de avere.
Preşedintele republicii, membrii Consiliului Mass-media, preşedintele şi vicepreşedintele Curţii de Conturi, comisarul drepturilor fundamentale şi adjunctul acestuia, precum şi membrii Curţii Constituţionale vor trebui să facă o declaraţie de avere identică cu cea a deputaţilor.
MTI