Preşedintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt, a declarat miercuri, la Târgu Mureş, că partidele maghiare din România trebuie să ajungă la o înţelegere, altfel nu pot atinge pragul de 5% la alegerile europarlamentare. Totodată, el a subliniat că PCM vrea locul al treilea pe o eventuală listă de candidaţi comună. ‘Anul 2014 va fi unul electoral şi, astfel, o să avem câteva lucruri de discutat şi clarificat cu celelalte partide maghiare. Se apropie data alegerilor, 24 mai 2014, şi, având în vedere actualitatea politică şi vehiculatul referendum care se va ţine tot mai probabil la aceeaşi dată, se pare că va fi o mobilizare foarte mare şi această mobilizare presează partidele maghiare să ajungă la o înţelegere, pentru că altfel nu putem atinge acel prag de 5% şi o să rămână şi UDMR fără deputaţi în Parlamentul European’, a declarat Biro, într-o conferinţă de presă.
Liderul PCM susţine că în acest sens urmează să fie purtate discuţii cu UDMR, chiar în această lună, că formaţiunea sa va avea o propunere exactă în privinţa listei de candidaţi, iar aceasta ar fi ocuparea poziţiei a treia pe listă de către reprezentantul civicilor. ‘UDMR, care are şi în momentul de faţă doi reprezentanţi în Parlamentul European, mă rog, pentru că cu domnul Tokes nu ştiu ce să fac, în orice caz UDMR are fracţiune în PE în momentul de faţă, mi se pare normal să nominalizeze pe primele două locuri, dar pentru ca şi comunitatea maghiară să simtă că această listă este într-adevăr una comună sau, dacă ne ghidăm după sloganul UDMR, că ‘Fiecare maghiar şi fiecare vot contează’, atunci ni se pare normal ca, pe locul III, să nominalizeze PCM şi, eventual, dacă intră în acest cerc şi Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), atunci conform ordinii stabilite la scrutinul din iunie 2012, pe locul IV poate să nominalizeze PPMT un candidat’, a afirmat acesta.
Biro Zsolt a arătat că de pe aceste baze vrea să înceapă negocierile cu UDMR, mai ales că se preconizează o participare a românilor foarte mare la vot, dat fiind referendumul pentru modificarea Constituţiei. El a subliniat, însă, că formaţiunea sa ‘nu va mai semna CEC-uri în alb’. ‘Având în vedere o presupusă mobilizare exemplară din partea comunităţii române, cred că fiecare vor va conta şi până la urmă vor decide câteva sute sau câteva mii de voturi, aşa că ar fi un lux din partea UDMR dacă ar lua pe cont propriu aceste alegeri. În ce priveşte PCM, noi, de fiecare dată, am dat dovadă de maturitate politică, dar de data aceasta nu o să semnăm cecuri în alb. Dacă sprijinim o listă, trebuie să clarificăm pe ce criterii şi după ce înţelegere putem să sprijinim această listă. Am vorbit cu domnul Kelemen Hunor şi, în cursul lunii ianuarie, o să stăm la masa negocierilor. Noi mergem cu un pachet la aceste negocieri şi vedem până unde ajungem; politica este arta compromisurilor’, a susţinut acesta.
Biro a spus că va trebui să se stabilească, de asemenea, care vor fi candidaţii UDMR, arătând că europarlamentarul Winkler Iuliu, pe care UDMR ar dori să îl păstreze, ar fi avut o activitate foarte slabă, fiind cu mult sub cea a lui Sogor Csaba şi chiar a lui Tokes Laszlo, iar propunerea UDMR Mureş referitoare la Vincze Lorant, şeful de cabinet al lui Winkler, nu ar fi cea mai potrivită. ‘Am aici pe domnul Winkler care este, din punctul de vedere al UDMR, cel mai bun europarlamentar. Faţă de ceilalţi deputaţi are 25% activitate, în 5 ani a avut 1 întrebare, 4 iniţiative şi 6 rapoarte. Din 764 europarlamentari, ocupă locul 622 şi se spune că este cel mai bun din echipa UDMR. Sau Vincze Lorant, care este sprijinit de UDMR Mureş, a uitat să depună în timp, la Tribunalul de la Luxemburg, hârtiile pentru a ataca respingerea iniţiativei legislative Minority Safe Pack. Sogor Csaba este pe locul 230 din 764, dar UDMR susţine mai mult de domnul Winkler. Şi Tokes este pe locul 364’, a susţinut Biro Zsolt.
Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat, la rândul său, că atât PCM, cât şi celălalt partid maghiar, PPMT, pot să vină lângă UDMR pentru a sprijini lista de candidaţi, aşa cum au făcut civicii la alegerile parlamentare. ‘De fapt, PCM a sprijinit lista UDMR implicit la alegerile parlamentare, când nu a pornit împotriva noastră, deci e aceeaşi situaţie şi acum, din punct de vedere principial. Noi vom încerca să discutăm cu toţi cei care reprezintă, într-un anumit fel, din punct de vedere politic, ceva pe eşicherul politic maghiar din România’, a arătat Borbely.
În privinţa obţinerii unui loc eligibil pe lista UDMR de către PCM, Laszlo Borbely a precizat că ‘fiecare trebuie să cântărească ce importanţă are din punct de vedere al voturilor pe care le-a primit la alegerile din 2012’. ‘Atunci (în 2012, n.r.), 90% din voturi au mers către UDMR. Deocamdată nu suntem în situaţia în care să discutăm despre locuri, ce fel de locuri, trebuie să discutăm în principiu şi e o fază în care nu ne punem problema împărţirii unor locuri pe listele UDMR. Deocamdată, dacă e să discutăm, vom discuta de principii (…) Noi vom avea lista UDMR, care va fi lista, sper, a maghiarilor din România, listă în care pot să intre sau nu şi celelalte două partide maghiare din România. Restul sunt speculaţii’, a precizat Laszlo Borbely.
AGERPRES