Vicepreşedintele Comisiei pentru cultură şi media a Senatului, democrat liberalul Marius Paşcan, a declarat vineri, la Târgu Mureş că va adresa săptămâna viitoare o interpelare Ministerului Afacerilor Externe (MAE) prin care va solicita prezentarea strategiei în privinţa minorităţii româneşti din Serbia, care ar fi supusă unui proces de asimilare forţată.
Marius Paşcan a spus că, în paralel va încerca determinarea colegilor săi din comisie să sesizeze MAE român, care este singura instituţie ce poate lua atitudine în privinţa nerespectării drepturilor minorităţii române de pe Valea Timocului. ‘Ceea ce putem noi face este să avem o poziţie exprimată – dar nu o pot angaja eu la nivel singular – la nivelul Comisiei pentru cultură şi media. Eu, săptămâna viitoare, când avem şedinţa de Comisie, voi pune în discuţie, le voi aduce la cunoştinţă colegilor acest lucru şi voi încerca să determin prin vot luarea unei decizii privind sesizarea MAE, care este singurul îndreptăţit să ia atitudine. Să nu uităm, e vorba de o comunitate de peste 300.000 de români şi care, la fel ca şi alte minorităţi din UE, se cuvine să aibă dreptul privind păstrarea culturii, privind promovarea manifestărilor pe această linie, autodeterminarea, libertatea de expresie sunt drepturi fundamentală pe care UE le protejează’, a spus Paşcan.
El a precizat că primul pas va fi să solicite, print-o interpelare, o poziţie din partea MAE. ‘În momentul în care o să văd că MAE e dezinteresat sau că nu intenţionează să aibă o poziţie oficială la nivel bilateral, vom avea şi alte posibilităţi, dar deocamdată mă limitez la a interpela’, a declarat senatorul PDL. Paşcan a subliniat că în cadrul negocierilor pentru aderarea Serbiei la Uniunea Europeană, acest for va trebui să impună şi sârbilor respectarea standardelor europene în privinţa drepturilor minorităţilor naţionale aşa cum a impus şi României. ‘Standardele impuse de UE nu pot fi decât aceleaşi, nu poţi ca într-o ţară să ai un standard, iar în alta un alt standard pentru că atunci UE nu ar fi consecventă cu propria politică. Aţi văzut că s-a încercat forţarea de către UDMR, cu complicitatea Ungariei, a unor privilegii pentru minorităţi şi a fost respinsă această iniţiativă de către Comisia Europeană. Eu cred că standardele sunt aceleaşi pentru că altfel s-ar crea un precedent.(…) Adică de ceea ce beneficiază maghiarii din România, să zicem, să beneficieze şi românii, aromânii, vlahii sau cum le-or mai spune în alte ţări europene, precum şi minorităţile din Germania, Franţa, Italia şi aşa mai departe’, a subliniat Marius Paşcan.
Acesta a susţinut că românii din Timoc sunt supuşi ‘standardizării vlahe’ după modelul ,’limbii moldoveneşti’ şi că din păcate, deşi România a susţinut deschis aderarea Serbiei la Uniunea Europeană, cei peste 300.000 de români/vlahi din Timoc sunt supuşi unui proces constant de asimilare forţată. ‘Având pretenţia să aspire şi să se ralieze la valorile europene, Serbia nu poate stopa autodeterminarea şi păstrarea spiritului cultural identitar al minorităţilor (…) În asemenea situaţii, păstrând rezonabilul unor atitudini diplomatice şi consolidând climatul unor relaţii bilaterale constructive, atât Ministerul de Externe, Departamentul pentru politici privind relaţia cu românii de pretutindeni, precum şi Institutul Cultural Român se cuvine să reacţioneze. Cultura, libertăţile fundamentale şi dreptul la autodeterminare trebuie protejate şi apărate. Nu în ultimul rând, este necesar să ne preocupe mult mai serios soarta românilor din afara graniţelor României’, a mai spus senatorul PDL.
AGERPRES