S-au făcut pași noi în proiectul construirii noii secții de terapie intensivă pentru nou-născuți din curtea Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) din Târgu Mureș. Delia Vasiliu, fondatoarea Asociației Cristi Vasiliu România, organizație care a inițiat și gestionează acest proiect ne-a declarat că ieri au fost făcute, în curtea spitalului, lucrări în vederea efectuării studiilor geologice pe amplasamentul viitoare secții de terapie intensivă. “Se lucrează la documentația pentru obținerea autorizației de construire”, ne-a spus Delia Vasiliu. Lucrul efectiv a început în urmă cu un an când a fost semnat acordul cu SCJU și Asociația Inima Copiilor, cea care în urmă cu nouă ani a reușit să finalizeze un astfel de proiect la Spitalul M.S. Curie din București. “Este același concept, același principiu ca și la Marie Curie. Aici însă vom beneficia și de experiența de nouă ani din exploatarea secției din București” , a mai spus Delia Vasiliu.
Proiectul din Târgu Mureș va avea îmbunătățiri față de cel din București. Astfel, pentru că aici terenul alocat de Consiliul Județean Mureș construirii acestei clădiri este mai mare decât cel din capitală se va reuși realizarea spațiilor pentru părinți cu pat și baie în fiecare salon. Acest lucru vine în sprijinul părinților care vor putea astfel să învețe procedurile și tratamentele pe care le vor avea de făcut după externare.
Clădirea noii Secții de terapie intensivă nou – născuți va avea 27 de saloane individuale complet dotate și echipate pentru îngrijirea personalizată a nou – născutului critic din care 18 saloane de terapie intensivă și 9 saloane pentru post – terapie. Saloanele vor beneficia de sisteme de filtrare și recirculare a aerului (din 2 în 2 ore) moderne, identice celor din sălile de operații astfel că se vor putea realiza intervenții chirurgicale chiar în salon. Va fi redus drastic riscul infecțiilor nosocomiale. De asemenea va funcționa un sistem de monitorizare centralizat cu un sistem de alarmare sofisticat și silențios. Clădirea va avea climatizare performantă, sistem complex de iluminare, folosind și cît mai multă lumină naturală, bancă de lapte matern, spații de cazare confortabile pentru părinți, un centru de training pentru medici și asistente.
Cel care a realizat proiectul din București, conf.dr. Cătălin Cîrstoveanu , șeful secției de terapie intensivă nou-născuți de la Spitalul M.S. Curie, s-a implicat și în realizarea proiectului din Târgu Mureș ca și coordonator medical și în ceea ce privește realizarea fluxurilor medicale.
Conform reprezentantei Asociației Cristi Vasiliu termenul de realizarea a lucrărilor este de 3 ani și jumătate de la data obținerii autorizației de construire.
Întregul proiect este finanțat din sponsorizări din partea unor societăți comerciale și prin donații de la persoane fizice. Secția de terapie intensivă nou – născuți va deservi nu doar județul Mureș ci întreaga regiune a Transilvaniei, astfel să sunt așteptați să se implice în acest proiect și cei din județele învecinate. Noua secție va deservi și nou născuții operați la “Institutul Inimii” din Târgu Mureș.
Fiecare dintre noi poate sprijini construirea acestei secții prin donarea a 2 euro pe lună prin trimiterea unui sms cu textul CRESC la numărul 8845.
Proiectul aceste noi secții are și o pagină de internet nounascutimures.ro unde puteți găsi detalii legate de acest demers lăudabil.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.