Expert Forum, Freedom House România, Institutul pentru Politici Publice și Centrul Român pentru Politici Europene au solicitat Parlamentului și BEC să respecte deciziile CCR și ICCJ. Două sunt nemulțumirile de pe agenda celor patru reputate ONG-uri: cazul senatorului Mircea Diaconu, demis în urma unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care constată că starea de incompatibilitate declarată de ANI a avut temei legal și cazul senatorului PNL Akos Mora, care este în continuare în funcție.
În cazul senatorului de Mureș Akos Mora, reputatul institut Freedom House precizează într-un comunicat de presă emis ieri: „Încă din noiembrie 2013 Curtea Constituțională (CCR) a constatat cu unanimitate de voturi existența unui conflict juridic de natură constituțională între Justiție și Parlament în cazul senatorului Ákos Mora, al cărui mandat nu încetase în ciuda deciziei ICCJ de constare a existenței unei stări de incompatibilitate. Curtea Constituțională (CCR) a cerut atunci Senatului să ia o decizie în cazul parlamentarului incompatibil Ákos Mora după interpretarea legală a legii 176/2010. Lipsa de reacție a Senatului, care a decis să ignore decizia CCR, perpetuează practic conflictul juridic de natură constituțională și reprezintă un precedent extrem de periculos pentru celelalte instituții ale statului”. Freedom House cere în continuare respectare deciziilor Curții Constituționale și a Înaltei Curți de Casație și Justiție, care ar duce la demiterea senatorului liberal.
Potrivit unei mai vechi decizii a ANI, nepusă în aplicare încă, Akos Mora a fost declarat incompatibil după ce s-a constatat că în perioada 2008-2011, firma Moragroind deținută de senator, a încheiat contracte cu mai multe instituții publice, prin care a beneficiat de lucrări, în timp ce actualul senator ocupa la acea vreme un fotoliu de consilier în Consiliul Județean Mureș.