Patru personalităţi marcante ale societăţii româneşti, Vasile Boloş, profesor universitar emerit doctor, Orbán György, compozitor, Alexandru Madaras, medic primar neurochirurg, şi Vasile Cazan (post mortem), fost director şi dirijor al Filarmonicii de Stat Târgu Mureş, au primit, vineri, principala distincţie oferită de Consiliul Judeţean Mureş, „ALAE”.
Profesorul Vasile Boloş (75 de ani) este autorul unei teze de doctorat cu o temă cu caracter de pionerat în România, „Cercetări cu privire la cinematica şi tehnologia de fabricaţie a angrenajelor melcate spiroide”, în 1985, când a obţinut titlul ştiinţific de doctor inginer în domeniul „Inginerie industrială”, tema abordată în cadrul tezei de doctorat rămânând subiect de cercetare pentru mai multe decenii, fapt ce i-a adus inclusiv recunoaştere la nivel internaţional.
Vasile Boloş a iniţiat şi a contribuit la crearea bazei ştiinţifice şi tehnologice pentru introducerea angrenajelor melcate spiroide la noi în ţară, deţine 8 brevete de invenţii conexe temei, a fost conducător de doctorat şi a publicat numeroase articole de specialitate în ţară şi străinătate.
În 1976 a devenit primul cadru didactic, ca asistent universitar, al profilului de inginerie din cadrul Institutului Pedagogic din Târgu Mureş, devenit între timp Universitatea „Petru Maior”, iar în intervalul 1990-2004 a fost rector al acestei universităţi, perioadă în care au fost acreditate numeroase specialităţi.
Vasile Boloş a primit, în anul 2002, Ordinul naţional „Pentru Merit” în grad de Cavaler şi în 2003, Prefectura Mureş i-a acordat distincţia „Fibula de la Suseni” şi Diploma de onoare.
În intervalul 2004-2020 a fost membru al Consiliului Judeţean Mureş iar în anul 2015, la momentul finalizării activităţii de cadru didactic titular şi ieşirea la pensie, Senatul Universităţii „Petru Maior” din Târgu Mureş i-a acordat titlul de profesor universitar emerit.
Compozitorul Orbán György s-a născut la Târgu Mureş, în 1947, a absolvit Academia de Muzică din Cluj-Napoca, a predat la Academia de Muzică şi la Liceul de muzică de la Cluj-Napoca, în anii 1973-1979, după care s-a mutat la Budapesta, unde a lucrat ca editor la Editura Zenemű, timp de 11 ani, şi aproape 40 de ani a predat teoria muzicală, apoi compoziţie la Academia de Muzică Liszt Ferenc.
După pensionare, s-a dedicat compoziţiei, primind cele mai importante distincţii ale Ungariei – Bartók-Pásztory (1991), Erkel Ferenc (2002), Artisjus (2005), Kossuth (2014) -, operele sale fiind înregistrate pe mai mult de 30 de discuri individuale şi unele fiind incluse pe aproximativ 120 de CD-uri ale altor compozitori.
A compus peste 120 de corale feminine sau mixte în limba latină sau maghiară, care pe toate continentele sunt interpretate de numeroase coruri şi aproape nu există concurs coral internaţional unde să nu existe o operă compusă de Orbán, ca piesă obligatorie.
Orbán György a compus aproape 100 de melodii cu acompaniament cu pian şi aproape 30 de melodii pentru alte instrumente muzicale, a compus 14 liturghii pe limba latină, 10 opere oratorice, trei simfonii, patru suite orchestrale, trei concerte pentru vioară, muzică camerală, numeroase sonate, a compus muzica pentru 15 filme şi pentru peste 30 de spectacole de teatru.
În anul 2023 Orbán György va fi compozitorul anului în Budapesti Művészetek Palotájában (Palatul Artelor din Budapesta) şi institutul îi va cinsti activitatea cu o succesiune de concerte pe durata mai multor seri.
Dr. Madaras Sándor este un renumit neurochirurg, născut la Bucureşti, pe 1 iunie 1956; a obţinut diploma de doctor la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş în anul 1982, a lucrat ca medic de circumscripţie, medic de ambulanţă la staţia de salvare Târgu Mureş, iar în 1992, a reuşit ca rezident la Institutul de neurochirurgie din Bucureşti.
A activat ca medic specialist la Clinica de Neurochirurgie din Târgu Mureş, apoi ca medic primar, titlul de doctor l-a obţinut în 1993 în Bucureşti la Universitatea „Carol Davila”, iar în perioada 1991-1995, a lucrat şi studiat în Elveţia, Ungaria, Germania, Anglia şi Japonia.
Interesul lui Madaras Sándor pentru vindecare s-a format deja la vârsta de trei ani, când cu ocazia unui spectacol la grădiniţă a interpretat un medic, iar în casa a IX-a era hotărât să devină neurochirurg.
Prima noutate care se leagă de numele său este demararea chirurgiei vasculare, ceea ce până atunci erau efectuată de către chirurgii cardiologi, tot el a început noul tratament al bolnavilor cu nevralgie de trigemen şi mult timp el a fost singurul din ţară, care a efectuat aceste intervenţii. De numele său se leagă explorarea frontală a herniei de disc cervical şi, cu colaborarea rinologilor, îndepărtarea hipofizei pe cale nazală.
A scris mai multe lucrări şi cărţi, dintre care cea mai reprezentativă este „Arcfájdalmak” (Dureri ale feţei); este membru fondator al Societăţii Române de Chirurgie Cranio-facială, al Fundaţiei Szent Balázs, Asociaţiei Madaras Kristály.
Este şi fondator al Muzeului Şură de la Torba, dr. Madaras Sándor fiind colecţionar de obiecte de artă populară, decoraţiuni, obiecte de uz populare, care se pot admira într-o şură transformată dintr-o curte a unei case ţărăneşti din Torba.
Dirijorul Vasile Cazan (1952- 2020) a studiat vioara, viola şi pianul la Târgu Mureş şi a absolvit Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, unde a studiat dirijatul coral cu profesorii Dorin Pop şi Florentin Mihăescu, perfecţionându-se ulterior şi cu maestrul Marin Constantin.
A participat la cursuri de perfecţionare pentru dirijat orchestra la New York, cu dirijorul Laszlo Halasz de la Conservatorul Julliard, care a fost asistent al dirijorilor Arturo Toscanini şi Bruno Walter la Metropolitan Opera din New York.
Vasile Cazan a fost din anul 1990 până în 2020 dirijorul Corului Mixt al Filarmonicii din Târgu Mureş, din 1998 era şi directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, a compus numeroase lucrări corale, a realizat nenumărate aranjamente pentru diferite formaţii (orchestră, cor, ansamblu de suflători), interpretate atât pe scena Filarmonicii, cât şi pe alte scene în ţară şi în străinătate, fiind profesor şi dirijor al corului Liceului de Artă din Târgu Mureş, precum şi cadru universitar la Universitatea de Arte Târgu Mureş.
A condus turnee artistice în Ungaria, Austria, Elveţia, Germania, Franţa, Belgia, Danemarca, Japonia, Canada şi Statele Unite ale Americii. În anul 2012, Instituţia Prefectului – Judeţului Mureş i-a acordat cea mai înaltă distincţie a judeţului, „Fibula de la Suseni”, iar în 2015, Primăria Târgu Mureş i-a conferit distincţia „Pro Cultura”.
Distincţiile ALAE au fost înmânate de preşedintele CJ Mureş, Peter Ferenc.
Distincţia „ALAE” (în latină însemnând „aripi”) a fost instituită de Consiliul Judeţean Mureş prin Hotărârea nr. 44/2016 şi se poate acorda cetăţenilor români sau străini pentru curajul de a izbândi, puterea de a inspira şi excelenţa în domeniul lor de activitate, pentru contribuţii deosebite în dezvoltarea vieţii economice şi sociale a judeţului Mureş, merite deosebite în domeniile ştiinţei, artei, culturii şi sportului, contribuţii majore la dezvoltarea şi promovarea relaţiilor în plan naţional şi internaţional în judeţul Mureş. AGERPRES
Foto: Facebook – Peter Ferenc
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.