Andrei Palade, Raul Miron, Luminița Gabura și Dumitru Cazac sunt cei patru studenți români care vor reprezenta România la Telders International Law Moot Court Competition 2012. Adică unul din cele mai prestigioase concursuri de pledoarie în drept internațional, destinate studenților. Concursul a avut loc prima dată în anul 1977, la inițiativa Grotius Centre for International Legal Studies, din cadrul Universității ,,Leiden”. De la prima ediție, când doar patru universități au intrat în competiție, acum concursul a ajuns unul cu adevărat de calibru internațional. Anul acesta, concursul este programat în intervalul 26-28 aprilie. Pentru participanți, simpla calificare înseamnă foarte mult, pentru că le dă ocazia – poate unică în viață, – de a intra în Palatul Păcii de la Haga, unde-și are sediul Curtea Internațională de Justiție.
Pregătiți la UPM
Cei patru sunt studenți ai Universității Petru Maior, fiind pregătiți în materie de drept internațional de profesorul Nicolae Ploeșteanu. Echipa care va concura la Haga este coordonată de profesoara Kajcsa Andrea. Pentru a se califica la acest concurs, echipa mureșeană a concurat la faza națională a acestei acestui competițiiconcurs, unde a intrat în competiție cu echipele Universității București și cea a Universității de Vest Timișoara. Nimic nu se compară însă cu ideea de a pleda, într-un concurs ce-i drept, dar la Curtea Internațională de Justiție. „Tocmai faptul că înveți și din manual și din Yahoo News și din Wikipedia. Ai un set de reguli și tu le modelezi, dar e mai mult decât drept. Ai niște reguli, te joci cu ele și obții ce vrei”, mărturisea Raul Miron despre experiența sa personală în dreptul internațional.
Concursul în sine…
…se va derula după o tragere la sorți, în care echipa care reprezintă România va intra în competiție cu alte două țări. Fiecare echipă este împărțită în două pentru a juca și rolul statului care depune o sesizare la Curtea Internațională de Justiție și rolul statului care trebuie să se apere (stat aplicant și stat respondent). După două pledoarii ale fiecărei echipe se face un clasament al celor mai buni aplicanți și al celor mai buni respondenți. Aceștia intră în competiția finală. Vor fi însă mai multe premii, atât pentru aplicanți/respondenți, cât și pe clasamentul general.
În teorie sună ușor, însă în spate este extrem de multă muncă. Pregătirea pentru competiție a început din 20 ianuarie, când cei calificați au primit cauza pentru care vor trebui să pledeze. „E ca o sesiune extinsă, care ține câteva luni de zile” spune Andrei Palade a cărui zi normală de pregătire începe de regulă cu trezirea la 5:30 dimineața și continuă cu muncă de documentare până târziu în noapte. În pregătirea pentru concurs au avut parte inclusiv de spijinul actorului Liviu Pancu, acesta din urmă oferindu-le câteva cursuri de dicție, oratorie, prezență și comunicare.
Miza este mare…
…întrucâtMiza este mare întrucât uuna din regulile concursului este că poți participa o singură dată în viață. Așadar, au doar o singură șansă de reușită. În plus de asta, Universitatea „Petru Maior” și-a făcut în ultimii zece ani un renume în această chestiune, reușind să trimită studenți Telders International Law Moot Court Competition de patru ori. Mai mult, o parte din cei care au participaconcurat la acest concurs, între timp au absolvit și fie lucrează la Ministerul Afacerilor Externe, fie își continuă studiile la universități prestigioase din Europa. Unul din cele mai bune exemple este Felix Zaharia, care după absolvire a ajuns director adjunct pentru drept internațional și tratate în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și s-a implicat în proiecte de cercetare în materie de drept colaborând cu universități din Italia. Mai mult, Felix Zaharia predă și un curs de drept internațional la Universitatea din Bologna.
Telders International Law Moot Court Competition…
…este mai mult decât o competiție, pregătirea având și o latură extrem de importantă de educare. În fiecare an echipe de la 40 de universități intră în concurs, iar structura concursului încurajează de asemenea lucrul în echipă și fairplay-ul. Numele competiției vine de la profesorul de drept internațional Benjamin Marius Telders, care a predat la Universitatea Leiden și s-a implicat în proiecte de cercetare legate de funcționarea dreptului internațional. Tema din acest an pentru echipele care s-au calificat în competiție este cazul Maconiei de Nord, un stat care și-a câștigat de curând independența, dar președintele a încetat din viață în circumstanțe misterioase, pentru care sunt învinovățiți membrii unei comunități etnice minoritare.
Cătălin Hegheș