Prima comunitate săsească din Transilvania, care deţine o istorie fotografică de peste 320 de pagini, este cea a saşilor din satul mureşean Senereuş, stabiliţi în Germania, după ce o studentă, Dietlinde Lutsch, originară din acest loc, a venit cu ideea constituirii unui album foto.
În urmă cu şapte ani, studenta de atunci, Dietlinde Lutsch, a avut ideea de a face un album foto în care să includă fotografii despre cum arăta viaţa satului Senereuş înainte de plecarea tuturor saşilor.
Studenta i-a prezentat ideea profesorului universitar doctor Georg Weber, de la Universitatea din Munster (Germania), de asemenea originar din Senereuş, care a plusat şi a propus ca acest album să devină o adevărată mărturie istorică.
Pe baza informaţiilor extrem de exacte descoperite în timpul documentării tezei de doctorat de către Georg Weber şi soţia acestuia, Renate, publicate în 1975, iar apoi editate într-un volum denumit „Senereuş – un sat săsesc din Transilvania în transformare” (1987-1985), s-a ajuns la singura istorie în imagini a unei comunităţi săseşti din România, denumită „Poveşti ilustrate din Senereuş – viaţa sătească transilvăneană de-a lungul timpului”.
Profesorul Georg Weber a murit în anul 2013, iar soţia sa, prof. univ. dr. Renate Weber, a continuat munca la acest volum, care a fost editat de Asociaţia Saşilor Senereuşeni în 500 de exemplare.
Vicepreşedintele Asociaţiei Saşilor Senereuşeni, Alfred Gross, a declarat, pentru AGERPRES, că, recent, istoria în imagini „Poveşti ilustrate din Senereuş – viaţa sătească transilvăneană de-a lungul timpului” a fost donată Bibliotecii Judeţene Mureş, Bibliotecii Teleki din Târgu Mureş, Consistoriului Evanghelic din Sighişoara şi Primăriei Bălăuşeri, de care aparţine satul Senereuş.
„Restul volumelor au fost vândute…
… iar banii adunaţi vor fi folosiţi pentru reparaţii urgente la biserica fortificată din sat”, a arătat Alfred Gross.
„Poveşti ilustrate din Senereuş – viaţa sătească transilvăneană de-a lungul timpului” prezintă aproape 830 de fotografii în 327 de pagini, cu explicaţiile de rigoare, fotografii care datează din anul 1870 până astăzi.
În prefaţa acestui volum, profesorul Georg Weber a descris modul în care a fost concepută lucrarea, subliniind că „o comunitate fără memorie istorică este ca un copac fără rădăcini”.
„Deşi o fotografie nu reflectă realitatea, oglindeşte totuşi o comoară pe care dorim să o transmitem prin intermediul acestei cărţi. Această carte ajută la reîmprospătarea memoriei şi fiecare fotografie are în spatele ei o poveste. Fotografiile prezintă regretul că saşii şi-au părăsit casele, dar, pe de altă parte, dorinţa de a vedea satul, din nou şi din nou, pentru a conştientiza cum au trăit bunicii şi străbunicii noştri. Dintr-o colecţie de peste 5.000 de fotografii cu o vechime de peste 100 de ani, a fost destul de greu să fie selectate circa 830, care au fost publicate, fotografii care să fie semnificative pentru ultimii 100 de ani, care să fie aşezate astfel încât să te captiveze. Cartea încearcă să pună în lumină aspecte ale vieţii sociale, cum arătau locuinţele, cum au trăit şi au muncit în agricultură, cum făceau armata, dar şi evacuarea din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi exodul saşilor. Niciuna dintre aceste fotografii nu trebuia să lipsească din această carte”, arăta profesorul Georg Weber.
Suntem pe cale de dispariţie
Autorii volumului „Poveşti ilustrate din Senereuş – viaţa sătească transilvăneană de-a lungul timpului”, Dietlinde Lutsch, Renate Weber şi Georg Weber, menţionau în paginile lucrării că „suntem pe cale de dispariţie şi de aceea cartea aceasta va rămâne mărturie”.
AGERPRES
Foto: Dorna Matiș Agerpres
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.