Evenimentul Pedalează pentru un scop nobil s-a rebranduit și anul acesta poartă numele de Bikeathon! Ce? Unde? Cum? și Când? veți afla în rândurile următoare.
Când?
Evenimentul se organiza până în prezent bianual: primăvara de Ziua Pământului și toamna de Ziua Mobilității. Anul acesta se va organiza o singură dată, dar va dura două zile: 14 și 15 mai 2022.
Ce?
Scopul proiectului este acela de a strânge fonduri pentru fundațiile participante din județul Mureș. Anul trecut au fost strânși aproximativ 50 000 de lei, iar targetul pentru anul acesta este de 150 000 – 200 000 de lei.
Cum? Unde?
Evenimentul constă într-un marș al bicicliștilor prin orașul Tîrgu Mureș. Mai precis, 3 curse. Primul traseu, City, are 22-27 de km și 15 puncte de control. Se pedalează pe raza orașului. Cel de-al doilea traseu, Wild, are 10 km și este un traseu prin pădure. Punctul de plecare este Sediul FomCo, iar destinația este GoKart. Pentru cei mici, adică cu vârste de la 3 la 11 ani, organizatorii au creat Parada micilor bicicliști sau traseul Junior, unde piticii, însoțiți de adulți sau nu, vor pedala prin centrul orașului. Toți copiii vor primi cască de protecție. Evenimentul are și o tombolă cu premii oferite de Decathlon România, iar premiul cel mare este o bicicletă. După tragerea la sorți din 15 mai în urma căreia se va alege norocosul câștigător, Critical Mass și ultimul traseu constă într-o plimbare de 8 km cu bicicleta pentru toți doritorii.
Cum funcționează mai exact? În acest proiect se pot înscrie entități fizice și juridice, adulți, adolescenți, tineri, vârstnici, absolut oricine căruia îi place să meargă cu bicicleta este binevenit. 50% din taxa de participare este direcționată automat către cauza aleasă. Pentru persoanele fizice, adulți sau copii, taxa este în valoare de 30 de lei. Pentru familii există pachete speciale al căror cost este de 50 de lei. Pentru persoanele juridice, taxa de participare este de 100 de lei. Ce înseamnă cauza aleasă? După cum spuneam mai devreme, la eveniment se înscriu mai multe proiecte. Cel care pedalează, biciclistul, alege proiectul pe care dorește să îl susțină în momentul înscrierii la eveniment. Pentru a oferi un real ajutor, participantul poate să transmită mai departe în grupul de prieteni și aceștia din urmă pot să doneze pentru cauza respectivă și dacă nu participă la eveniment. Din sumele donate de cei care nu participă la eveniment, 90% din valoarea totală merge direct la proiectul ales. Poate pare complicat la prima vedere, însă totul se desfășoară cu ușurință în aplicație. Organizatorii au creat aplicația oficială a evenimentului în care sunt explicați toți pașii care trebuie urmați.
Proiectele înscrise
Proiectul 1: Grădinița Căsuța Fermecată dorește să doteze grupa cu elementele necesare pentru Partitura de mișcare. Aceasta constă într-un ansamblu de planșe menite să dezvolte motricitatea copiilor și să încurajeze mișcarea, grădinița neavând sală de sport.
Proiectul 2: Asociația Art Equest din Voivodeni luptă pentru copiii cu dizabilități motorii și le oferă hipoterapie – o terapie specială asistată de cai. Echitația terapeutică aduce beneficii și celor cu alt tip de afecțiuni, cum ar fi bolile cronice sau afecțiunile psihiatrice. Asociația dorește să strângă o sumă modestă pentru a continua această terapie și pentru a o oferi și oamenilor din alte județe.
Proiectul 3: Asociația Vox Novum dorește înființarea unui centru de activități pentru copii și tineret în Tîrgu Mureș. Spațiul există, se dorește renovarea lui și completarea cu mobilierul necesar și cu jucării.
Proiectul 4: Școala Gimnazială „Tudor Vladimirescu” și totodată câștigătoarea de anul trecut dorește să completeze Traseul Psihomotric Gonge achiziționat parțial anul trecut.
Proiectul 5: Fundația Sfântul Balazs organizează cursuri de prevenție la care participă voluntari. Aceste cursuri se desfășoară în școli și licee pe mai multe subiecte: alimentație sănătoasă, mișcare, dormit, dependențe, prevenție în ginecologie și urologie. Asociația necesită fonduri pentru susținerea cursurilor și a voluntarilor.
Proiectul 6: Asociația Nas Roșu dorește să organizeze o tabără pentru copiii cu dizabilități și părinții acestora. Asociația își propune să ajute 8 familii și să le ofere 4 zile de relaxare. Tabăra va fi găzduită de Casa Barnabas și va avea loc între 23-26 iunie.
Proiectul 7: Asociația Borsika Neptancegyuttes își dorește să renoveze o sală astfel încât să aibp condiții adecvate pentru a-și desfășura activitatea. Ansamblul de dansatori numără în prezent 150 de copii care nu au un loc stabil în care să repete.
Proiectul 8: Asociația Direcția Era dorește să înființeze o comunitate de întrajutorare și reabilitare pentru animalele de companie. Proiectul se concentrează pe o interacțiune sigură între om și animal și oferă soluții pentru patrupezii cu probleme de comportament.
Proiectul 9: Grădinița Lumea Copiilor dorește să înființeze o grădină senzorială pentru copii. Această grădină ar cuprinde trasee senzoriale pentru exerciții de motricitate fină și grosieră,prin amenajarea spațiului cu obiecte din lemn , dopuri , mușchi, pietricele și scoarță de copac și totodată o zonă acustică amenajată cu linguri de metal și lemn, cratițe, polonice și tuburi din plastic și metal.
Proiectul 10: Asociația Little People România oferă activităţii terapeutice şi suport psiho–social copiilor şi adolescenţilor bolnavi de cancer. Activităţile sunt oferite pe tot parcursul spitalizării, începând de la aflarea diagnosticului până la terminarea tratamentului oncologic. Asociația ajută copiii de la secţia de hemato-oncologie a Clinicii de Pediatrie din Tîrgu Mureș.
Proiectul 11: Asociația Yuppi organizează tabere de terapie pentru copiii și adolescenții cu boli oncologice, diabet sau alte boli autoimune din România. Taberele Yuppi sunt cunoscute la nivel național. Anul acesta, asociația dorește să strângă bani astfel încât o familiea din județul Mureș să participe la tabără.
Anamaria Luisa Marcu