Sunt produse pe care le folosești zi de zi, pentru că sunt obligatorii pentru igiena căminului tău. Intri, fără să vrei, în contact cu ele, dar știi cât de periculoase sunt, de fapt? De la soluțiile de curățare, la sticlele de plastic din bucătărie, aproape toate aceste produse sunt îmbibate în chimicale, iar cele mai recente studii arată cât de periculoase pot fi pentru sănătatea ta.
Una dintre cele mai blamate substanțe este bisfenolul A (BPA). Aceasta te poate îmbolnăvi grav, pentru că este capabilă să-ți dea peste cap sistemul endocrin. Ea poate cauza infertilitate, cancer sau tulburări hormonale grave. Și este una dintre multele substanțe prezente în astfel de produse care îți pot afecta sănătatea.
Produse de curățat periculoase
Este deja de notorietate faptul că produsele de curăţat conţin cele mai periculoase chimicale. În cazul inhalării substanţelor conținute de acestea, poți avea dificultăţi de respiraţie, dureri în piept, usturimi ale ochilor, dermatite de contact, eczeme şi alergii.
Mare atenție și la spray-urile sau soluţiile de spălat podeaua care conţin insecticid. Conform celor mai recente studii, gravidele care se expun acestor chimicale pot naşte copii cu un risc mai mare de leucemie sau alte afecţiuni.
Agenții de spumare, cei mai nocivi
Agenții de spumare sunt printre cei mai nocivi. Dietanolamina (DEA) este unul dintre cei mai periculoși. DEA include: cocamide DEA, cocamide MEA, Fosfat DEAcetilic, DEA Oleth-3 fosfat, lauramide DEA, linoleamide MEA, myristamide DEA, oleamide DEA, stearamide MEA, TEA sulfat de lauril, trietanolamina (TEA).
Credeai că parfumurile din cosmetice sunt altfel? Nu, pentru că sunt, la rândul lor, pline de chimicale care pot provoca dureri de cap, ameţeli, reacţii alergice și iritaţii ale pielii.
Și lista substanțelor continuă la nesfârșit: lacul de unghii conţine ftalaţi, fondul de ten și fardurile au în compoziție multe metale grele şi parabeni, iar şamponul şi balsamul de păr pot conţine triclosan, SLS, parabeni, DEA şi petrolat.
Mai mult, toate acestea sunt dăunătoare și mediului înconjurător, pentru că reziduurile sunt deversate în sistemele de canalizare și apoi înapoi în pământ.
Care sunt alternativele?
Soluția care este deja prezentă pe piață este aceea a folosirii produselor bio. Există, spre exemplu, detergenți realizați cu ingrediente naturale, îmbogățiți cu extracte și uleiuri vegetale organice prețioase și eficiente.
Inclusiv cosmeticele bio și produsele de curățare bio nepoluante sunt o alternativă, deoarece sunt mult mai delicate în contact cu pielea și sunt realizate pe bază de uleiuri vegetale. Pe cele mai multe dintre ele le puteți găsi pe prova.ro, un magazin specializat în astfel de produse. De la detergenti ecologici universali, la soluții de curățat geamuri sau detergenți pentru pardoseală și mochete, toate acestea sunt produse ecologice certificate 100% naturale și biodegradabile. Folosește-te de acest tip de produse pentru a nu dăuna mediului, dar și pentru a avea grijă de sănătatea ta.
Curentul bio este mai mult decât un moft. El trebuie să devină o filozofie de viață. Ești responsabil nu numai de sănătatea ta, ci și de cea a planetei și a generațiilor care vor urma. De ce te otrăvești cu chimicale, câtă vreme mediul înconjurător ne oferă atâtea alternative naturale?
Sursa foto: shutterstock.com