Te numeri printre viitoarele mamici care urmeaza sa aduca pe lume primul loc bebelus? Cu siguranta, in acest moment, te confrunti cu un amalgam de emotii pe care nu le-ai mai trait pana acum: dragoste, grija, nerabdare, dar si teama, caci nu stii ce presupune rolul de mamica si probabil ca ai auzit in randul prietenelor cu experienta ca nu e deloc usor sa cresti un copil.
Pentru ca inca mai ai timp la dispozitie sa te documentezi in vederea lucrurilor pe care va trebui sa le indeplinesti odata ce bebelusul va veni pe lume, citeste si pune-te la curent privind perioada postnatala si surprizele pe care ea ti le poate aduce. Afla cum poti preveni eventualele situatii neplacute cu care te poti confrunta, dar si cum sa iti gestionezi propriile stari. Mai jos vei descoperi 3 dintre cele mai intalnite evenimente pe care le poate trai o proaspata mamica in primele saptamani de la nastere.
- Depresia postnatala. Din pacate, foarte multe femei se confrunta cu aceasta problema care apare in viata proaspetelor mamici carora le este dificil sa isi asume noul statut. Imediat ce observi ca nu mai poti face fata, ca esti coplesita de tot ce se intampla si ca ai nevoie de ajutor, semnaleaza starile pe care le ai sotului tau si parintilor, ca sa te sprijine si sa te ajute sa depasesti momentul. Despre ce presupune depresia postnatala, cum sa treci peste, precum si alte informatii utile, poti afla din articolul urmator, pe care trebuie sa il citesti.
- Furia laptelui. Aproape toate mamicile se confrunta cu aceasta afectiune chiar de la primele 2-3 zile de la nastere. Iata cum se manifesta si ce e de facut: poti avea febra, senzatia de sani tari, durerosi, supraincarcati cu lapte, din cauza faptului ca micutul nu suge suficient. Exista riscul ca furia laptelui sa reapara chiar si dupa primele saptamani de sarcina, indiferent daca ai mai avut parte de un episod ca acesta. De asemenea, poate fi afectat un singur san. Ca sa poti scapa de senzatia de disconfort, trebuie sa te asiguri ca bebelusul tau este hranit suficient din ambii sani si ca il alaptezi de fiecare data cand ii este foame. Doar in acest fel durerile la nivelul sanilor se vor ameliora, iar starea de disconfort va disparea pentru un timp. Insa, pe langa alaptat, aplica comprese cu apa rece pentru a diminua durerea. De asemenea, poarta bustiere de sustinere a sanilor, pentru a-i mentine intr-o pozitie confortabila. Daca starile mentionate anterior persista, apeleaza la sfatul medicului specialist care iti poate recomanda analgezice.
- Dureri abdominale. Daca nasti natural, asteapta-te la contractii abdominale pentru inca 4-5 zile de la momentul nasterii. Aceste contractii ale uterului sunt absolut normale, asa ca asigura-te ca te odihnesti si ca te protejezi macar pana cand iti recapeti energia. Daca alegi sa nasti prin cezariana, afla ca trebuie sa ai rabdare aproximativ 6 luni pana cand operatia se va vindeca total.
Iata 3 dintre cele mai frecvente episoade prin care poti trece in calitate de mamica ce abia a nascut. Este important sa stii cum sa faci fata acestor momente in asa fel incat sa poti sa le depasesti si sa iti reiei activitatile. In egala masura este important sa fii pregatita si in ceea ce priveste sanatatea si bunastarea copilului. Fii cu un pas inainte si analizeaza site-ul babystem.ro pentru a descoperi care sunt beneficiile prelevarii de celule stem din cordonul ombilical la nastere. Cu siguranta, toate informatiile se vor dovedi a fi un real ajutor!