Printr-o lege din 2023 (L412) se dorește încurajarea turismului rural, iar recent a apărut un Ordin al Ministerului Agriculturii (233/2023) în Monitoril oficial care vine cu unele prevederi.
Această lege își propune să încurajeze turismul rural din perspectiva producției și vânzării de produse alimentare tradiționale, către potențialii turiști.
În acest sens, spune Bența, se reglementează noțiunea de ”punct gastronomic local”, ce reprezintă o unitate unde se prepară și se servesc produse tradiționale către un număr de maxim 15 persoane servite simultan, situat într-o localitate rurală.
Aceste puncte gastronomice se pot organiza în locuințe private, ferme agricole, stâne, stupine, crame etc. și trebuie să se respecte legislația sanitar-veterinară.
“Punctul gastronomic local poate fi înființat atât de persoane fizice, cât și de persoane juridice. La nivelul persoanei fizice, veniturile realizate din această activitate sunt considerate venituri din activități independente impozitate prin tranșe de venit”.