Peste 100 de bibliotecari din biblioteci publice din 20 de judeţe participă, începând de miercuri, timp de trei zile, la Conferinţa Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, organizată la Târgu Mureş de Biblioteca Judeţeană Mureş în parteneriat cu Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) şi Consiliul Judeţean Mureş.
Directoarea Bibliotecii Judeţene Mureş, Monica Avram, a declarat că tema propusă la această ediţie a conferinţei este „Informaţie. Inovaţie. Inspiraţie: construirea conexiunilor”, pentru a sublinia nu doar rolul bibliotecii în comunitate, ci şi rolul pe care comunitatea îl joacă în viaţa bibliotecii.
„Din 1990, Asociaţia Naţională a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România, anual, organizează astfel de conferinţe găzduite de biblioteci judeţene. Principiul după care noi ne conducem este că nu putem exista fără o comunitate. Comunitatea fără bibliotecă e o comunitate pierdută din punct de vedere al accesului de informaţii, al deschiderii spre cultură, spre cunoaştere. Am considerat că aceşti patru termeni – informaţie, inovaţie, inspiraţie şi construire a conexiunilor – definesc de fapt misiunea noastră, a bibliotecilor”, a afirmat Monica Avram.
În cadrul conferinţei va fi şi un panel specializat pe digitalizare, având în vedere că Biblioteca Judeţeană Mureş este prima instituţie care a creat un parteneriat cu o platformă şi are scanate deja peste un milion şi jumătate de pagini de ziar.
„Acestea sunt digitalizate şi puse la dispoziţia cititorilor, iar prin bibliotecă oferim acces pentru cititor la întreaga bază de date, gratuit. Dar digitalizarea poate veni şi cu consecinţe. Şi panelul de joi dimineaţă va fi axat exact acest aspect: digitalizăm, oferim informaţie, dar trebuie să ne gândim şi la consecinţe, consecinţele însemnând felul în care gestionăm bazele de date, felul în care oferim şi motoarele de căutare pe care le punem în spate”, a spus Monica Avram.
Subiectele abordate în cadrul conferinţei vor fi strâns legate de tema conferinţei, aducând în prim plan aspecte de actualitate legate de misiunea bibliotecilor, servicii inovative, proiecte sustenabile şi bune practici pentru bibliotecile viitorului.
„Plecând de la acţiunile şi evenimentele organizate în ultimii ani şi experienţele întâlnite în comunitatea mureşeană, prin panelurile şi atelierele incluse în program, Biblioteca Judeţeană Mureş propune iniţierea unor proiecte pilot care vor putea deveni, sperăm, exemple de bună practică la nivel naţional sau chiar derulate prin consorţii între biblioteci publice din România şi nu numai”, a arătat directorul Bibliotecii Judeţene Mureş.
Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bibliotecilor Publice din România, Dragoş Adrian Neagu, a arătat că această conferinţă este un bun prilej pentru ca specialiştii din bibliotecile publice din ţară să se întâlnească, să schimbe opinii, să prezinte diverse exemple de bună practică, astfel încât ele să poată fi replicate mai departe.
Cu o seară înainte, în preambulul conferinţei, la Târgu Mureş a fost lansată cea mai recentă carte a istoricului Adrian Cioroianu, „Frumoasă era Sena pe sub florile mele. Notele unui ambasador român la Paris între Bataclan’15 şi COVID-19”. AGERPRES