Specialiștii criminaliști din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş au efectuat, anul trecut, peste 4.149 de deplasări în teren, pentru cercetări la fața locului și au efectuat aproape 390 de expertize și constatări criminalistice.
Serviciul Criminalistic din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş este structura care se ocupă cu cercetarea la faţa locului, examinarea probelor în laborator, efectuarea constatărilor tehnico-ştiinţifice şi a expertizelor criminalistice.
Un segment important al activităților criminalistice este activitatea de identificare și fixare a mijloacelor de probă, în anul 2016, la nivel judeţean, fiind efectuate 4.149 de deplasări în teren.
Dintre cele peste 4.000 de cercetări la faţa locului, de la care au rămas în evidenţă pentru valorificare 20.094 de urme, în baza cărora, au fost identificate 110 persoane care au participat la săvârşirea de infracţiuni.
Totodată, în laboratoarele criminalistice proprii au fost efectuate 388 de expertize și constatări criminalistice, fiind supuse examinării 2.971 de probe.
Astfel, prin Sistemul AFIS (baza de date națională de identificare dactiloscopică), în anul 2016, au fost examinate 1.069 urme, dintre care 882 digitale şi 187 palmare, fiind identificate 98 de persoane suspecte.
La data de 1 septembrie 2016 a fost operaționalizat noul Sistem Național de Identificare Biometrică (NBIS), un proiect conceput de un grup de experți criminaliști din cadrul Institutului Național de Criminalistică și ofițeri specialiști din cadrul Direcției de Comunicații și Tehnologia Informații a Poliției Române.
Sistemul răspunde cerințelor de interes judiciar ale structurilor operative ale Poliției Române, prin implementarea și furnizarea datelor de identificare ale persoanelor condamnate (date despre amprente papilare, profil ADN, fotografii de semnalmente etc.), necesare examinării și identificării criminalistice a persoanelor, autorilor de infracțiuni, cadavrelor/persoanelor cu identitate necunoscută, persoanelor dispărute, victimelor dezastrelor naturale etc..
Începând cu această dată, au fost implementate în baza de date NBIS 224 de fișe de identificare a persoanelor/cadavrelor cu identitate necunoscută şi a persoanelor dispărute.
Prin baza de date CDN (baza de date pentru persoane dispărute/persoane/cadavre cu identitate necunoscută), în anul 2016, au fost efectuate 21 identificări, respectiv 2 cadavre cu identitate necunoscută, 1 persoană cu identitate necunoscută, şi 18 persoane disparate.
În cadrul Laboratorului Poligraf au fost testate 207 persoane iar în urma rezultatelor testării cu tehnica poligraf, 56 de persoane au fost nesincere şi 34 de persoane au recunoscut fapta.
Activitatea desfășurată de Serviciul Criminalistic din cadrul IPJ Mureş se desfășoară la standarde europene, în prezent, acesta fiind acreditat.
Întreaga activitate a specialiştilor criminaliști a avut ca principal scop identificarea autorilor infracţiunilor şi probarea activităţilor infracţionale, prin valorificarea operativă a urmelor, probelor și mijloacelor de probă ridicate de la faţa locului, toate acestea fiind exploatate prin expertize și constatări criminalistice, prin bazele de date criminalistice, prin detecția comportamentului simulat cu tehnica poligraf, precum și prin folosirea câinilor de urmă.