În acest an au fost înregistrate 110 sesizări cu privire la atacurile urșilor asupra culturilor și animalelor, între care și trei atacuri asupra oamenilor, a anunțat miercuri, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, șeful Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Mureș, Dănuț Ștefănescu.
Potrivit acestuia, problemele legate de pagubele provocate de urși au început să apară, în mod frecvent, în urmă cu doi ani și s-au acutizat anul trecut pe fondul interdicției de vânare a acestor animale.
În acest an, în cele 110 incursiuni ale urșilor, sesizate la APM Mureș, au fost ucise 56 de animale domestice, atacul cel mai violent fiind înregistrat în Sângeorgiu de Pădure, unde au fost omorâte 17 oi. De asemenea, urșii au distrus și 11 stupi de albine și numeroase culturi de porumb și de floarea soarelui.
„De la începutul acestei luni, până ieri (26 septembrie — n.r.), au fost înregistrate 26 de sesizări, adică un atac pe zi”, a subliniat șeful APM Mureș.
Acesta a precizat că Ministerul Mediului a dat o derogare pentru extragerea sau relocarea a 140 de urși și 79 de lupi, iar fiecare primărie și fond de vânătoare pe raza cărora s-au semnalat probleme pot să depună solicitări, însă, până acum, din județul Mureș nu a fost depusă nicio cerere.
AGERPRES