Peste 100 de studenţi de la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş, provenind din Ucraina, Germania, Israel, Polonia şi Republica Moldova, au protestat, duminică, împotriva războiului din Ucraina declanşat de Federaţia Rusă.
„Avem părinţi acolo, nu suntem indiferenţi. Acum primesc mulţi oameni din Jîtomîr, din Kiev şi vin copii cu familii. (…) Sperăm că împreună ajungem la pace şi sperăm să ne audă lumea. Suntem aici pentru suport, noi vrem pace! Ieri au fost trimise maşini din partea Ligii Studenţilor din Târgu Mureş cu medicamente, cu haine, cu mâncare şi cu lucruri de care e nevoie acolo. Sunt foarte mulţi voluntari care au mers acolo cu transportul. Sunt uimită câţi oameni sunt care vor să ajute. Ieri mi-a adus o doamnă steagul Ucrainei şi m-a ajutat să organizez tot. Apreciez fiecare persoană care este aici. (….) Mulţumim că sunteţi cu noi. Rudele mele vor rămâne acolo, pentru că dacă toată lumea va fugi, cine îi va ajuta pe cei care nu au posibilitatea să fugă. Mie îmi vine să plâng în fiecare secundă în care primesc mesaj de la prieteni care sunt în Harkiv. În fiecare oră încerc să scriu unui prieten care este în Harkiv, dacă mai trăieşte sau dacă totul e bine. De trei zile stau în metrou, de trei zile ei nu pot să doarmă şi nu dorm nici eu”, a declarat Lea Fiksler, studentă la Medicină Dentară în anul VI.
Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES
Ea i-a transmis un mesaj liderului de la Kremlin, Vladimir Putin: „Dragă preşedinte al Federaţiei Ruse, vă urâm, dar nu urâm ţara dumneavoastră şi pe ruşi. Sperăm să se termine tot, pleacă din ţara noastră, din casa noastră! Slavă Ucrainei!”.
Sasha Tezlovan, din Cernăuţi, student în anul VI la Medicină Dentară, a precizat că toţi studenţii din Ucraina şi din Republica Moldova sunt uniţi, pentru că războiul afectează pe toată lumea.
Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES
El s-a arătat plăcut surprins de modul în care populaţia din România a reacţionat, fie manifestându-şi grija, fie punându-şi la dispoziţie casele pentru refugiaţi sau contribuind cu alimente, medicamente şi bunuri de strictă necesitate.
O altă studentă la Medicină Dentară în anul IV, Ana Guştiuc, din Kiev, a relatat că familia ei este acasă şi se teme pentru vieţile rudelor ei.
Foto: (c) Dorina Matiş/AGERPRES
„Sunt din Kiev şi familia mea este acum acolo. (Ruşii) stau în apropiere de oraşul meu. Au bombardat depozite de petrol şi astfel este catastrofă nu pentru că e război, e catastrofă ecologică. Ieri am vorbit cu mama şi e foarte speriată, stau acasă şi se ascund în pivniţă şi în fiecare noapte mă trezesc în fiecare oră să văd dacă nu e pentru ultima dată când vorbesc cu ei. (…) Nu vor să vină, au spus că e casa lor, pământul lor, e ţara lor şi, dacă o să plece toată lumea, nu va mai fi nimeni să protejeze ţara. Eu deocamdată rămân aici, m-am înscris într-un grup de voluntariat şi ajut cu donaţii, cu provizii. Poate săptămâna aceasta vom merge la graniţă la Sighet, la Siret şi vom duce o grămadă de medicamente, mâncare, haine”, a spus Ana.
Studenţii care au participat la protest au intonat imnul de stat al Ucrainei şi i-au cerut lui Vladimir Putin să plece. Libertate pentru Ucraina, au mai scandat tinerii. AGERPRES