Grupul de Acţiune Locală (GAL) Dealurile Târnavelor a anunţat, marţi, că vizează obţinerea unei finanţări de peste 130.000 de euro prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) prin care va înfiinţa 12 puncte gastronomice locale (PGL) în cele opt comune din zonă, fiind prevăzută şi crearea unei rute turistice de promovare a acestora.
„La GAL Dealurile Târnavelor avem o măsură de finanţare, ‘Identitate culturală prin gastronomie’, cu o alocare de peste 130.000 euro prin care vrem să sprijinim înfiinţarea a 12 puncte gastronomice locale, iar din suma alocată măsurii, o parte o să fie pentru acţiuni de mentorat, adică suntem lângă cei care vor să înfiinţeze aceste puncte gastronomice până când reuşesc să implementeze proiectul şi îşi iau zborul singuri. Este o necesitate în teritoriul nostru. Sunt foarte mulţi turişti care vin aici, fie pe Via Transilvanica, fie pentru traseele de biciclete şi care caută mâncare locală, caută experienţe autentice în zona Colinele Transilvaniei, care este şi o destinaţie de ecoturism”, a declarat presei, marţi, managerul GAL Dealurile Târnavelor, Florentina Călugăr.
Potrivit acesteia, cele mai cunoscute produse culinare locale sunt lichiul şi prăjitura cu rabarbăr.
„Mâncăruri locale pot fi de la ciorbe, până la fel principal şi la desert, bineînţeles. Vedetele sunt lichiul şi prăjitura cu rabarbăr. Noi, la GAL, printr-un proiect de cooperare, în perioada 2021-2022, am şi dezvoltat o rută tematică gastronomică, care chiar aşa se numeşte ‘Ruta Drumul Dulciurilor de Casă – De la rabarbăr la lichiu’, dar ca fel principal, sigur, depinde şi de imaginaţia celui care găteşte şi de ingredientele pe care le are (…) Felul principal de mâncare depinde şi de sezonalitate”, a precizat Florentina Călugăr.
Întrucât legislaţia privind autorizarea punctelor gastronomice locale nu este suficient de clară, Asociaţia GAL Dealurile Târnavelor a organizat marţi, la Saschiz, dezbaterea „Dezvoltare rurală sub semnul gastronomiei locale”, la care au fost invitaţi responsabili în domeniu, pentru a se stabili un standard în acest sens.
„Dacă ne uităm în judeţele din jur, mă refer aici la Braşov, la Harghita, Sibiu, într-adevăr, numărul punctelor gastronomice locale la nivelul judeţului Mureş, sunt aproape inexistente faţă de celelalte judeţe. Cred că sunt două sau trei puncte gastronomice locale. Tocmai de aceea, la iniţiativa grupurilor de acţiune locală am stabilit împreună să avem o dezbatere, să vedem care sunt problemele, de ce nu se înfiinţează puncte gastronomice locale. Cu siguranţă am constatat că şi din partea autorităţii abilitate, respectiv DSVSA, era oarecum un fel de reticenţă. Deci trebuie să înţelegem de fapt ce înseamnă punct gastronomic local şi cum funcţionează aceste puncte gastronomice locale şi ce contribuţii au aceste puncte gastromice locale la dezvoltarea ruralului. Suntem aici, în Saschiz, unde sunt evenimente culturale, evenimente sportive. Bineînţeles că într-o localitate, într-o comună, nu pot să funcţioneze restaurante care să facă faţă la tot ce înseamnă alimentaţie publică, la aceste evenimente. Tocmai de aceea iniţiativa era de a înfiinţa puncte gastromice locale care funcţionează sezonier, în momentul când sunt solicitări”, a declarat directorul executiv al DSVSA Mureş, Nagy Péter Tamás.
Reprezentantul DSVSA Mureş a arătat că PGL-ul nu poate fi un restaurant în care se prepară mâncare cu carne cumpărată din supermarket, ci trebuie să îndeplinească nişte criterii.
„Punctul gastronomic local, în concepţia noastră, este pentru a dezvolta mediul rural, pentru a aduce bunăstare familiei, pentru a duce bunăstare producătorilor care sunt înregistraţi pentru vânzarea directă. Mă refer aici la produse de brânză, ouă, legume, fructe, de la care, pe lângă producţia primară din gospodăria proprie, pot apela şi la achiziţii de alimente din alte surse, dar încă o dată, repet, din surse înregistrate”, a afirmat Nagy Péter Tamás.
Primarul comunei Saschiz, Ovidiu Şoaită, preşedinte al GAL Dealurile Târnavelor, a arătat că potenţialul turistic al localităţii Saschiz este dat, în primul rând, de patrimoniul construit inclus în situl UNESCO, de monumentele istorice şi de patrimoniul natural unic.
„În strategia de dezvoltare a Grupului de Acţiune Locală Dealurile Târnavelor, urmare a consultării populaţiei, s-a văzut că există o necesitate şi o dorinţă a localnicilor de a face puncte gastronomice locale şi tocmai de aceea vor fi finanţate 12 puncte gastronomice locale în satele Grupului de Acţiune Locală Dealurile Târnavelor (…). Există cadru natural, există casele cu valoare de patrimoniu, tot ansamblul construit al localităţii Saschiz este cuprins în situl UNESCO. Autenticitatea caselor şi a gospodăriilor este relevantă şi este recunoscută de toţi vizitatorii. Dar este foarte important ca turiştii, atunci când vin la noi, nu doar să viziteze şi să vadă ceea ce avem noi aici, să mănânce bine, să poposească, să vadă obiceiurile şi tradiţiile şi să petreacă timp plăcut şi eficient pentru sănătatea lor”, a afirmat primarul comunei Saschiz, Ovidiu Şoaită, preşedinte GAL Dealurile Târnavelor.
Primarul Ovidiu Şoaită a mai spus că întrucât comuna Saschiz este la origine săsească, se doreşte ca viitorii proprietari de puncte gastronomice locale să vină cu meniuri tradiţionale specific zonei. AGERPRES