Convenţia ONU
Drepturile copiilor și tinerilor de a participa la luarea deciziilor în ceea ce le privește viitorul, de a-și exprima propriile opinii și de a fi ascultați de către adulți sunt câteva dintre drepturile lor fundamentale, recunoscute la nivel internațional prin Convenția ONU cu privire la drepturile copiilor, semnată în 20 Noiembrie 1989 și ratificată în România prin Legea nr. 18/1990, la 28 septembrie 1990.
În semn de recunoaștere a acestor drepturi, în luna Noiembrie a fiecărui an (începând din 2012), Fundația Terre des homes desfășoară Campania “Ziua Ștafetei – Acum decid eu!” (www.ziuastafetei.ro) prin care copii și tineri din întreaga țară sunt sprijiniți de adulți să-și afirme aspirațiile pentru viitor și să încerce, pentru o zi, profesiile la care visează.
În județul Mureș…
… peste 140 de copii și tineri, cu vârste între 12-18 ani, vor prelua ștafeta profesiilor de polițiști, medici, arhitecti, juriști, farmaciști, educatori, ingineri, artiști plastici, mecanici, profesori, etc. mergând la sediul Poliției Române din Târgu Mureș, la Asociația Artiștilor Plastici Mureș-Galeria de Artă ”Unirea”, SMURD Iernut, Primaria Iernut, la diferite sedii de firme sau service-uri auto, etc. în perioada 15-25 Noiembrie 2016.
În cadrul unei activități de predare-preluare a ștafetei, specialiștii delegați de instituțiile de mai sus le vor prezenta copiilor și tinerilor în ce constau sarcinile lor de zi cu zi, oferindu-le totodată șansa de a participa în mod activ la practicarea acestora.
”complexitatea și dificultatea simplității”
Spre exemplu, la Galeria de Artă ”Unirea” elevii vor fi ajutați de către artistul Vasile Mureșan să înțeleagă ”complexitatea și dificultatea simplității” într-un tur de galerie, unde emoția și căutarea de sine se îmbină cu pictura naivă; la service-ul auto vor cunoaște componentele unui autovehicol, precum și sarcinile care sunt purtate de îndreptarea problemelor unei maşini, a service-ului periodic al maşinii şi menţinerea condiţiilor de lucru a vehiculelor, la ”catedră” elevii vor cunoaște tainele meseriei de dascăl dar vor cunoaște și ”Teoriile Învățării”- baza cunoașterii teoretice și practice, etc. La activități vor mai participa și tutorii copiilor sau alți membriai familiei, în calitate de însoțitori.
După cum vedeți, când își imaginează ce rol pot avea ca adulți, copiii vor să fie eroii de zi cu zi, cei de care vom avea întotdeauna nevoie. Credem că este important să le arătăm că-i susținem și să le dăm o dovadă de încredere, lăsându-i să ne preia locul măcar pentru o zi, de Ziua Ștafetei. Le mulțumim pe această cale mentorilor care le vor oferi o experiență de viață deosebit de edificatoare, consolidându-le motivația de a deveni ceea ce-și doresc”, a declarat psihologul școlar Carmen Nichiforiuc, coordonator al Campaniei ”Ziua Stafetei” la Școala Gimnazială Nr. 7 din Targu Mureș.
”Pentru noi, adulții, participarea copiilor și tinerilor la viața comunității trebuie să devină o prioritate deoarece ei formează generația de mâine, iar societatea pe care o construim azi va fi realitatea lor de mai târziu – este drept și natural să le oferim șansa de a participa în deciziile și acțiunile care îi vor afecta direct, iar Ziua Ștafetei e menită să ne reamintească despre acest lucru”, afirmă Kirsten Theuns, delegatul național al Fundației Terre des hommes.
Mai multe detaili despre implementarea campaniei sunt disponibile pewww.ziuastafetei.ro.
DespreFundația Terre des hommes: Fundaţia Terre des hommes (Tdh) este o organizaţie neguvernamentală din Elveţia ce dezvoltă programe şi proiecte în peste 38 de ţări pentru a proteja copiii aflaţi în nevoie. În România, Terre des hommes a avut o prezenţă neîntreruptă încă din 1992, iar de atunci, înfiecare an, mii de copii şi părinţi sunt beneficiary ai activităţilor implementate de către Tdhînurmătoareledomenii: (1) consolidarea sistemelor de protecţie a copilului şi justiţiei juvenile; (2) protecţia copiilor afectaţi de migraţie şi prevenirea traficului de persoane, şi (3) incluziunea socială a persoanelor de etnie roma şi a altor minorităţi. Recent, în urma unei analize conduse de către reţeaua globală Keeping Children Safe, Terre des hommes a primit cea mai înalta recunoaştere – Nivel 1 de certificare – pentru modul în care asigura protejarea copiilor în situaţii de risc. Pentrumaimultedetalii, accesaţiwww.tdh.ro.
EM