Proiectul „Reabilitare şi extindere fază terţiară pentru Staţia de Epurare Reghin” a fost semnat în data de 28 martie 2012, cu Passavant Roediger GmbH, din Germania, antreprenorul general, și a prevăzut reabilitarea pentru beneficiarul S.C. Compania AQUASERV S.A. Tîrgu Mureş a următoarelor obiective: fermentătorul de nămol, decantoarele primare și secundare, îngroșătorul gravitațional, platforme de nămol, bazine de aerare și stațiile de pompare – toate din incinta SEAU Reghin.
În cadrul proiectului, mai multe firme locale și din țară au contribuit la reabilitarea stației de epurare, iar firma Matei Construct Construcții Speciale a executat lucrările complexe de construcții de reabilitare ale acestor obiective.
Vineri, 27 ianuarie, la sediul Primăriei municipiului Reghin a avut loc recepția lucrărilor de reabilitare a Stației de epurare Reghin, în prezența oficialităților AQUASERV și ai Primăriei municipiului Reghin, Sándor Törzsök, șef UIP (Unitate Implementare Proiecte), Mirela Popa, manager proiect, ec. Maria Precup, primarul Municipiului Reghin, Minea Răzvan, constructor etc.
,, Mă bucură această investiție, instituția noastră este întotdeauna deschisă pentru colaborări. Dorința mea este ca o asemenea investiție să se facă și la Uzina de Apă, avem mare nevoie de o reabilitare. Îmi doresc cât mai multe finanțări, proiecte aduse în administrație”, a declarat ec. Maria Precup.
Impact minim asupra mediului
Stația de epurare din municipiul Reghin s-a reabilitat cu ajutorul fondurilor europene. Lucrările de construcție și de reabilitare au avut în vedere realizarea unei linii tehnologice care să elimine descărcările neconforme în emisar, rezultând astfel un impact minim asupra mediului înconjurător prin încadrarea în limitele impuse de legislația națională și de Directiva 91/271/CEE privind epurarea apelor uzate urbane.
După finalizarea și recepționarea lucrărilor, Compania Aquaserv a preluat în operare obiectivul.
,,Una dintre cele mai moderne stații de epurare din România, cu trei trepte de epurare, apa deversată în râul Mureș nu pune în pericol și nu cauzează probleme uzinelor de apă din aval: Iernut, Mureș, Luduș. Această investiție este un câștig pentru reghineni, este o stație de epurare eficientă, un important câștig fiind lipsa mirosului în procesul de epurare”, a declarat ing. Gabriel Dumitrache, șef sucursala Reghin.
Investiția în valoare de peste 20 de milioane lei a inclus construirea unei noi trepte mecano-biologice de epurare a apelor uzate orășenești, incluzând treapta de epurare biologică avansată, iar instalația de cogenerare produce energia electrică și încălzirea stației reducând astfel la minim consumul extern de energie electrică și gaze naturale. Procesul tehnologic va fi monitorizat on-line și corectat automat prin intermediul sistemului SCADA (Monitorizare, Control și Achiziții de date).
Casetă
Realizarea acestui proiect contribuie la îmbunătăţirea calităţii mediului și implicit a sănătății populației, prin reducerea poluării resurselor naturale din arealul hidrografic al judeţului Mureș, la alinierea la normele europene privind epurarea apelor urbane și la eficientizarea proceselor tehnologice de epurare.
Imola Grama