Peste 3.000 de elevi din tot judeţul Harghita au participat, anul trecut, la programul „Micii Grădinari”, derulat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală a Consiliului Judeţean Harghita, care are rolul de a-i familiariza pe cei mici cu tainele grădinăritului şi cu un stil de viaţă sănătos.
Programul „Micii Grădinari” este cel mai longeviv şi de succes program al Asociaţie de Dezvoltare Intercomunitară de Dezvoltare Rurală, care a debutat în anul 2012 şi care se adresează elevilor din clasele III-VII.
Scopul este de a-i încuraja pe copii să îşi înfiinţeze grădini proprii şi să descopere gustul legumelor proaspete, cultivate de ei, care este diferit de cel al legumelor cumpărate din supermarketuri.
De asemenea, programul are şi o latură de educaţie financiară deoarece copiii pot învăţa că, printr-o investiţie minimă, se pot asigura legumele necesare unei familii.
Potrivit informaţiilor furnizate AGERPRES de reprezentanţii Consiliului Judeţean Harghita, „prin grădinărit, copiii vor putea să-şi îmbunătăţească cunoştinţele cu noţiuni despre producerea alimentelor, vor descoperi calitatea legumelor proaspete cultivate în grădina familiei, respectiv vor observa deosebirea valorică a produselor şi vor dezvolta, în acelaşi timp, dragostea faţă de muncă”.
Totodată, copiii implicaţi în acest program stau mai puţin în faţa televizorului, a calculatorului sau a telefonului mobil.
Sursa citată a precizat că sprijinul din partea cadrelor didactice este indispensabil în vederea derulării acestui program, „deoarece, în primul rând, ei vor fi cei care ‘însămânţează’ în mintea elevilor modul de cultivare al legumelor”.
De la an la an, interesul pentru acest program a crescut foarte mult, în multe cazuri fiind „o moştenire” pe care fraţii mai mari o lasă celor mici.
Dacă în anul 2012, când a debutat programul, s-au înscris 112 elevi din cinci şcoli, în anul 2021 au participat 1.367 de elevi, iar în 2023 s-au înscris 3171 de elevi, fiind distribuite 1330 kilograme de seminţe.
Elevii care doresc să cultive legumele în grădinile proprii sau clasele de elevi care vor să îngrijească legumele în grădinile de lângă şcoli primesc gratuit pachete cu seminţe de ridichi, salată, morcov, dovlecel, mazăre verde, castraveţi, spanac sau sfeclă roşie, iar organizatorii le pun la dispoziţie şi pliante cu informaţii utile legate de creşterea legumelor fără substanţe chimice.
Ei îngrijesc grădinile sub supravegherea părinţilor sau a cadrelor didactice, iar cele mai frumoase grădini sunt premiate de către o comisie de evaluare care, pe baza referatelor şi fotografiilor trimise de elevi, efectuează vizite la faţa locului.
De-a lungul timpului, elevii au primit numeroase premii, de la produse locale, cărţi de specialitate, ghiozdane şi tricouri, până la biciclete sau trotinete. De asemenea, clasele de elevi care au câştigat au fost răsplătite cu imprimante, DVD playere, sere de grădină sau instalaţii de udat. AGERPRES