Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mureş au constatat, în urma unor controale, că peste 30% dintre primăriile din judeţ nu au contracte cu firme de colectare şi neutralizare a cadavrelor de animale, deşi legislaţia impune acest lucru încă din anul 2005.
‘Au fost verificate toate primăriile de pe raza judeţului Mureş, în număr de 102 primării, dintre care 34 nu au contracte cu o firmă de colectare şi neutralizare a deşeurilor. În acest sens, inspectorii şi medicii veterinari au dat termene de remediere, după care primăriile trebuie să notifice DSVSA dacă au realizat cele solicitate. În caz contrar, după trecerea termenului de două săptămâni, vor fi aplicate sancţiuni contravenţionale şi probabil sesizat Ministerul Administraţiei şi Internelor’, a declarat azi şeful DSVSA Mureş, Vasile Oprea.
Reprezentanţii DSVSA Mureş susţin că proprietarul are obligaţia de a anunţa primăria în cel 24 de ore de la moartea animalului, care trebuie să anunţe unitatea de neutralizare cu care are un contract.
‘Până în momentul în care unitatea vine să ridice cadavrul această păstrare cade tot în grija proprietarului. Există spaţii la nivel naţional, spaţii private, regionale, dar nu există obligaţie prevăzută de lege ca o primărie să-şi asigure un astfel de spaţiu’, a precizat medicul veterinar Cristian Stoica, consilier superior la DSVSA Mureş.
Conducerea DSVSA Mureş a precizat că pentru conştientizarea alinierii la normele europene instituţia a organizat o serie de întâlniri cu reprezentanţii primăriilor, care, cel mai adesea, au invocat lipsa fondurilor pentru încheierea unor contract cu firme specializate.
Primarii care au semnate aceste contracte susţin însă că întâmpină o altă problemă, cea a lipsei unor camere frigorifice pentru păstrarea leşurilor de animale până la preluarea acestora de către operatorii specializaţi.
agerpres
Colectarea animalelor moarte este mandatorie pentru a nu raspandi boli care este posibil a le contacta in contact direct cu lesul animalului.