Coordonatorul Unităţii Regionale Centru pentru Programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, dr. Cosmina Uzun, a anunţat marţi, la lansarea campaniei de conştientizare a cancerului de col uterin ‘Protejează-i aripile!’, că în cadrul testărilor gratuite au fost depistate 5526 de cazuri de leziuni precanceroase.
‘De când se derulează programul de screening (din 2012, n.r.) am reuşit să efectuăm peste 60.000 de citologii, prin reţelele de screening de la nivelul întregii regiuni Centru. Dintre femeile testate, aproape 10%, adică 5526, au fost diagnosticate cu leziuni precanceroase sau canceroase şi au beneficiat de tratament şi/sau investigaţii suplimentare. Cele mai multe leziuni au fost identificate la femei cu vârsta cuprinsă între 36 şi 45 de ani’, a arătat dr. Cosmina Uzun.
Aceasta a precizat că numai prin mobilizarea corectă a reţelei de screening din Regiunea Centru s-a reuşit facilitarea accesului la testările gratuite a femeilor care nu prezentau simptome de boală, reuşindu-se depistarea leziunilor precanceroase în stadiu incipient.
Coordonatorul programului naţional pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), Camern Ungurean, a arătat că, în ţări în care 60% din numărul femeilor au fost testate prin programele organizate de screening, precum Norvegia, Danemarca sau Regatul Unit al Marii Britanii, în ultimii ani mortalitatea din această cauză a fost redusă la jumătate.
‘Cancerul de col uterin este cauzat de anumite tipuri ale virusului papiloma uman (HPV), un virus care provoacă cea mai cunoscută infecţie virală cu transmitere exclusiv sexuală, aceasta fiind frecvent întâlnită la adulţii activi din punct de vedere sexual. Până în prezent, au fost identificate peste 120 de tulpini ale acestui virus (…) Infecţia cu virusul HPV este una dintre cele mai întâlnite la nivel mondial, estimările arătând că până la 80% dintre femeile active sexual, la nivel global, vor fi, la un moment dat, pe parcursul vieţii, expuse acestui virus. Calea de transmitere a acestei infecţii este cea sexuală, prin contactul cu zona infectată a unuia dintre parteneri. Cum cancerul de col uterin este o boală care apare ca urmare a infecţiei cu un virus, ea poate fi prevenită prin vaccinare (…) Aplicate împreună, vaccinarea şi screening-ul, reprezintă cea mai recomandată strategie de protecţie împotriva cancerului de col uterin’, a precizat Camern Ungurean.
AGERPRES