Peste 530 de tipărituri, documente şi cărţi vechi din secolele XVI-XX, au dispărut fără urmă de la Biblioteca Teleki din Târgu Mureş, potrivit inventarului recent încheiat, a declarat presei, luni, Monica Avram, directorul Bibliotecii Judeţene Mureş. ‘Inventarul s-a finalizat în urmă cu două săptămâni. Arată foarte clar că se înregistrează 538 de lipsuri, cărţi, foi volante, broşuri. Nu au dispărut incunabule, unicate, dar în schimb avem lipsuri din toată perioada de tipărire. Pentru secolul al XVI-lea avem 17 lipsuri, pentru secolul al XVII-lea avem 111 documente lipsă, pentru secolul al XVIII-lea avem 65, pentru secolul următor 50. După 1900 avem 257 şi fără an de publicare 38, deci în total 538 de documente. Biblioteca Teleki-Bolyai este constituită din mai multe fonduri. Lipsurile nu sunt numai din Fondul Teleki. Fondul de bază e de 40.000 de volume, la care s-au adăugat Fondul Bolyai, Fondul Turnovski, Fondul de Dublete, Fondul Mixt, Fondul Depozitului Nou. Din toate aceste fonduri se înregistrează lipsurile’, a precizat Monica Avram.
Potrivit acesteia, în scurt timp va fi constituită o comisie din care vor face parte un expert în carte veche pentru a începe activitatea de evaluare a documentelor şi cărţilor dispărute. ‘Va fi o comisie mixtă, specialistul fiind din afara bibliotecii, dincolo de suspiciune sau îndoială. La final vom trage linia. Problema e că niciuna dintre cărţile de la Teleki nu e evaluată din punct de vedere financiar. În plus, piaţa e oscilantă. Va fi foarte greu să le evaluăm. Mai mult decât atât, nu ştim care e starea fizică a documentelor dispărute. O semnătură sau o însemnare în plus sau în minus, o copertă originală în plus sau în minus, toate acestea dau valoarea unei cărţi. Dacă noi nu avem amănuntele acestea clare, va fi greu să evaluăm. O vom face, pentru că sunt lipsuri înregistrate, e pasul firesc următor pe care trebuie să-l facem’, a precizat Avram.
Printre documentele deosebit de valoroase dispărute se regăseşte Tripartitul lui Werboczi sau Colecţia de legi ”Corpus Iuris Hungarier”, tipărit la Viena în anul 1517, fiind unul dintre răspunsurile nobilimii la răscoala lui Gheorghe Doja. Printre cărţile dispărute în mod misterios din bibliotecă se mai numără cele din ediţia Elseveriană din Ţările de Jos, Colecţia Republika, ce conţine o serie de volume în care este prezentată câte o ţară europeană. Din biblioteca mureşeană au dispărut astfel lucrările din secolul al XVII-lea despre Italia, Grecia, Bizanţ, Germania şi Franţa. Inventarul a scos la iveală faptul că o parte dintre cărţile dispărute se ocupă de istoria Ungariei şi Transilvaniei, altele sunt cărţi de matematică, astronomie, geometrie şi cărţi de drept.
Biblioteca Teleki din Târgu Mureş deţine şi o colecţie unicat în care se află peste 1.000 de biblii, reprezentând traduceri în mai multe limbi ale Sfintei Scripturi, cel mai vechi fiind Codexul Vulgata sau Codicele lui Koncz, din prima jumătate a secolului al IV-lea, un manuscris care conţine textul Bibliei în limba latină. În colecţia Bibliotecii mai există 67 de incunabule şi mii de alte documente unicat, care sunt intacte.
Biblioteca Teleki din Târgu Mureş a fost înfiinţată în anul 1802 de contele Samuel Teleki, conţine peste 250.000 de volume de carte rară şi a fost prima bibliotecă publică din ţară.
AGERPRES
foto: Teeratas