Parcul Industrial Mureş este un proiect dătător de speranţe pentru economia şi posibilităţile de reducere a şomajului în judeţul Mureş, a cărui poveste a început acum 10 ani. Cum era de aşteptat, criza economică şi-a pus amprenta şi asupra Parcului, care a pierdut o parte dintre firmele sale. Dar, ultimul an a adus noi speranţe că acesta va deveni un obiectiv industrial de importanţă capitală pentru judeţ. Noi investitori mari sunt interesaţi de a investi în judeţul Mureş şi de a crea noi locuri de muncă. Mai multe detalii despre istoria unui Parc Industrial al unui judeţ cu industria la pământ, aflaţi din rândurile care urmează…
Evoluţia Parcului
Chiar dacă odată cu recesiunea economică mondială Parcul Industrial Mureş a avut de suferit, în ultimele luni Parcul dă semne de revigorare. Detalii despre evoluţia Parcului Industrial în ultimii trei ani am aflat chiar de la directorul Parcului, ing. Nagy István: „În 2009, când a apărut criza economică, noi am avut concesionate în proprie de 90% suprafeţele Parcului Industrial. După ce a apărut acest fenomen, până în primăvara anului 2011 s-au retras din Parcul Industrial şase societăţi. Două dintre acestea au intrat în insolvenţă. Trebuie să menţionez că până la momentul în care au renunţat la contractul de concesiune nu au apucat să efectueze vreo investiţie, au luat doar terenul pe baza contractului de concesiune. Ca şi suprafaţă, aceste societăţii aveau cam 20% din suprafaţa concesionabilă a Parcului Industrial şi ca şi cifră de afaceri, cam tot aşa – 20%. Dar, în ultimele luni au început să apară noi interese pentru a investi în Parcul Industrial. În urmă cu o lună şi jumătate am încheiat un contract de concesiune cu o firmă cu capital mixt Statele Unite – România. Ei concesionează o suprafaţă de 1,3 hectare şi intenţionează să construiască o hală de confecţii metalice. Această firmă vrea să investească circa 6 milioane de euro şi să angajeze circa 75 de persoane. În plus, suntem în negocieri cu o altă firmă din afara ţării; date prea detaliate despre aceasta nu vă pot da pentru că e o înţelegere de confidenţialitate între administraţia Parcului şi firma respectivă până în momentul în care se încheie acest contract de concesiune. Dacă negocierile se termină cu succes este probabil ca această firmă să investească circa 6 milioane de euro şi să angajeze într-un termen de doi ani 150 de persoane şi după aceea probabil se va tripla acest personal”.
9 firme, 1.600 angajaţi
În prezent, Parcul Industrial Mureş are relaţii contractuale cu 17 firme. Dar din acestea, doar 9 firme funcţionează momentan. Firmele prezintă o paletă diversificată de domenii de activitate, după cum ne-a relatat ing. Nagy István: ,,Referitor la numărul de societăţi care au închiriat spaţii în Parcul Industrial, pot spune că în momentul actual 17 firme sunt în relaţii contractuale cu Parcul Industrial Mureş. Dintre acestea, 9 operează deja. Însumat, numărul angajaţilor acestor 9 firme este de peste 1.600 de persoane. Mai este o firmă a cărei primă fază a investiţiei este în curs de finalizare, probabil că în termen de maxim o lună îşi va începe activitatea propriu-zisă. Urmează ca şi celelalte firme să-şi efectueze investiţiile. În privinţa domeniilor de activitate a acestor firme pot spune că este vorba despre o paletă diversificată: vopsitorie în câmp electrostatic, servicii de salubritate, managementul deşeurilor speciale, producţie de mobilier, producţie de materiale de grădinărit etc. Această paletă diversificată este un avantaj fiindcă dacă toate firmele ar avea acelaşi domeniu de activitate şi ramura industrială respectivă ar avea de suferit, ar suferi tot Parcul. Aşa, dacă suferă o firmă mai sunt celelalte care îşi pot desfăşura activitatea”.
Facilităţi
Conform informaţiilor preluate de pe site-ul oficial al Parcului Industrial, cele mai semnificative forme de facilităţi şi de stimulente pentru investitori sunt: cota unică de impozitare de 16%; subvenţionarea salariilor în cazul angajării şomerilor, tinerilor absolvenţi şi a persoanelor cu handicap; mărimea subvenţiei poate ajunge la 150% din salariul minim pe economie şi poate fi obţinută pe o perioadă de cel mult 12 luni; facilităţi acordate pentru formarea şi recalificarea forţei de muncă; stimulente şi facilităţi adiţionale pentru promovarea investiţiilor directe cu influenţă semnificativă asupra economiei; fonduri nerambursabile autohtone şi cele oferite de Uniunea Europeană. În plus, există şi facilităţi particulare: posibilitatea ocupării imediate a parcelelor de teren, în suprafață variabilă în functie de necesitățile acestora; asigurarea întregii infrastructuri suport pentru activități industriale (căi de acces, alimentare cu apă, energie electrică, gaz natural, canalizare și telecomunicație) la limita zonei industriale. De asemenea, sunt foarte importante facilităţile fiscale: scutirea de la plata taxelor percepute pentru modificarea destinației sau pentru scoaterea din circuitul agricol a terenului; scutiri la impozit pe teren și impozite pe clădire pentru imobilele şi terenurile aflate în incinta Parcului.
Planuri de viitor
Pe scurt, ing. Nagy István descrie în felul următor planurile de viitor referitoare la Parcul Industrial Mureş: ,,Dorim să finalizăm concesionarea terenurilor şi să oferim condiţii cât mai avantajoase pentru a putea atrage investitori. Totodată, avem în vedere şi crearea de locuri de muncă”. Tot pentru viitor se doreşte buna funcţionare a clusterului, a cărui baze au fost puse la sfârşitul lunii mai, în Parcul Industrial Mureş. Acest cluster are scopul de a soluționa probleme comune ale unor firme sau instituții în regiunea Centru. Mai exact, Clusterul Primurmagnet – formă de asociere între firme și instituții – a fost lansat în Parcul Industrial Mureș, cu scopul de a ajuta la eficientizarea relațiilor agenților economici din regiune. Clusterul înseamnă o asociere liberă, fără formă juridică. Sunt oameni, reprezentanți de firme și instituții, care au un scop comun se simt bine și încearcă să gestioneze împreună problemele comune. Este interesant de urmărit pentru viitor şi evoluţia firmelor din incubatorul de afaceri, investiție de 2,5 milioane de lei, inaugurată în incinta Parcului Industrial Mureş în anul 2010 şi finanţată de Consiliul Judeţean Mureş în proporţie de 85% şi co-finanţată de Guvern prin Agenţia pentru Implementarea Proiectelor şi Programelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Guvernul Japonez şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Clădirea incubatorului a fost construită în perioada 2009-2010, dispune de o suprafaţă de lucru de 1.600 m.p. şi este dotată cu echipamente şi facilităţi moderne. Firmele dintr-un incubator de afaceri beneficiază, pe perioada celor trei ani de incubare, de suport financiar, servicii de consultanţă managerială şi de asistenţă.
Construcţia Parcului Industrial Mureş a început în noiembrie 2002. Loturile din Parcul Industrial au fost concesionate pentru o perioadă de până la 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii acesteia. Unele firme au concesionat pentru o perioada de 49 de ani, iar altele au ales şi posibilitatea de cumpărare după 5 ani de concesionare. Întreaga infrastructură realizată a trecut în proprietatea publică a Consiliului Județean Mureș, administrarea fiind făcută prin intermediul societății comerciale ,,Parc Industrial Mureș” S.A. Parcul a fost inaugurat în septembrie 2005, investiţia totală fiind de opt milioane de euro. Din aceasta, 3,8 milioane euro au reprezentat fonduri PHARE, 1,3 milioane au venit de la Guvern, iar alte trei milioane au fost contribuţia Consiliului Judeţean Mureş. Printre firmele care au investit în Parcul Industrial Mureş şi au creat sute de locuri de muncă se numără: Hirschmann România SRL (Producţie de componente electrice pentru motoare şi vehicule Austria), S.C. PPS Pipeline Systems S.R.L. (Lucrări de instalaţii şi de construcţii auxiliare – instalaţii de gaze, apă, energie electrică), S.C. Allcolors Serv S.R.L. (Prestări servicii de vopsire în câmp electrostatic România – Italia), S.C. ILEFOR S.A. (Producţia altor tipuri de mobilier România), S.C. East European Trade S.R.L. (Logistică şi servicii pentru utilaje de prelucrarea lemnului România), SC Toifor SRL (Salubritate, depoluare Ungaria), S.C. Napa Impex S.R.L. (Proiecţie şi execuţie instalaţii electrice, automatizări România), S.C. Las Prom S.R.L. (Producţie panouri sandwich România), S.C. Patriwar S.R.L. (Fabricarea de articole confecţionate din textile Belgia), S.C. Rewox Eco-Rom S.A. (Producţie şi montaj instalaţii şi echipamente de protecţia mediului România), S.C. Astoria S.R.L. (Servicii de logistică şi activităţi conexe ale transportului) etc.
Vasile Dancea