Şeful Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) al judeţului Mureş, Aleodor Roman, a declarat vineri, în timpul lansării celei de-a 14-a ediţii a proiectului „Mesajul meu antidrog”, că, pe parcursul anului trecut, 84 de tineri din judeţ au primit asistenţă de specialitate antidrog, însă numărul consumatorilor poate fi mult mai mare în realitate.
„În anul 2016 am avut 84 de beneficiari care au primit asistenţă, asta nu înseamnă că sunt toţi, mai sunt care ajung direct la psihiatrie, la urgenţe. Au fost 84 în centrul nostru, majoritatea tineri cu vârste cuprinse între 15-25 ani, cu unele excepţii, dar în general aceştia sunt cei care au consumat. Nu au fost cazuri de consum în interiorul şcolilor, noi nu facem analiza pe unităţi şcolare”, a precizat Aleodor Roman, într-o conferinţă de presă.
Acesta a spus că proiectul „Mesajul meu antidrog”, care este implementat la nivelul judeţului Mureş încă din 2006, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi cu Ministerul Tineretului şi Sportului, a ajuns la ediţia a 14-a, dar că pe lângă proiectul implementat de Agenţia Naţională Antidrog, care se adresează elevilor, la nivelul judeţului Mureş concursul a fost extins şi la nivelul studenţilor.
„Concursul ‘Mesajul meu antidrog’ este un proiect sustenabil şi în acest an se va implementa la nivelul judeţului Mureş cu aceleaşi secţiuni: eseu literar, film de scurt-metraj, spot antidrog, arte vizuale şi secţiunea sport. Şi în acest an vom avea o secţiune specială pentru judeţul Mureş, care va fi implementată strict la nivelul judeţului, adresată studenţilor – film de scurt-metraj, spot antidrog şi arte vizuale. Anul trecut am avut câştigători la nivel naţional, la secţiunea film de scurt-metraj. Filmul care a câştigat locul I la nivel naţional a fost din judeţul Mureş şi aparţine elevelor de la Colegiul Naţional ‘Unirea’ din Târgu Mureş, Brumă Cristina şi Vale Loredana. Au realizat un film de scurt-metraj deosebit pe care îl folosim în campaniile antidrog din şcolile din judeţ”, a afirmat Roman, care a precizat că anul trecut au participat la concurs peste 200 de elevi din judeţ.
Termenul de depunere a materialelor pentru concursul de anul acesta este data de 5 mai.
Directorul Casei de Cultură a Studenţilor din Târgu Mureş, Simion Gergely, a declarat la rândul său că întrucât aproximativ 70% dintre consumatorii de droguri sunt elevi şi studenţi, studenţii din Târgu Mureş doresc să se implice în activităţi împotriva consumului de droguri.
„Există inclusiv varianta prin care studenţi voluntari vor să prezinte în şcoli efectele nocive ale consumului de droguri. Chiar ne dorim ca la nivel naţional să organizăm, prin reţeaua caselor de cultură ale studenţilor, activităţi care că creeze un mesaj antidrog. Avem poate şi foşti consumatori care pot să expună efectele nocive. Cu siguranţă vom participa la concurs, vom avea şi tabere de creaţie foto-pictură, încercăm să promovăm lucrul acesta. Din păcate, în filmele de box-office văd că se promovează în ultima vreme consumul de droguri, ca şi cum ar fi un lucru plăcut, ceva care nu afectează, deşi drogurile sunt închisori ale sufletului, din punctul nostru de vedere, pentru că te separă de familie, afectează creierul şi relaţiile interumane”, a spus Simion Gergely.
AGERPRES