Fonduri nerambursabile în valoare totală de peste un milion de euro vor fi investite în construirea unei noi creşe şi modernizarea unei grădiniţe din Reghin, judeţul Mureş, cele două contracte de finanţare fiind semnate, la Alba Iulia, de către directorul general al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru, Simion Creţu, şi primarul municipiului, Maria Precup.
„În prezent, în municipiul Reghin, locurile şi spaţiile grădiniţelor şi creşelor sunt insuficiente faţă de numărul de cereri adresate de părinţi. Sunt necesare atât condiţii igienico-sanitare şi de protecţie sigure pentru cei mici, dar şi mai multe locuri, activităţi şi un mediu de petrecere a timpului care să fie de calitate. Pentru a putea păstra o atmosferă plăcută pentru cei mici, în cazul grădiniţei vom experimenta o idee care, dacă va fi îndrăgită, o vom extinde. Vom recurge la voluntariat şi vom coopta doi bunici din societate, care vor putea să sprijine copiii, dar şi personalul, pentru îmbunătăţirea actului educaţional”, a declarat primarul Maria Precup, potrivit unui comunicat transmis joi AGERPRES de către ADR Centru.
Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 3 are un număr de copii înscrişi mai mare decât numărul de locuri din unitate, respectiv 161 de copii pe 140 locuri, iar cererile pentru înscriere sunt în creştere, arată sursa citată.
Serviciile solicitate acestei unităţi de învăţământ sunt tot mai multe datorită amplasării acesteia într-unul dintre cartierele foarte populate ale municipiului, dar şi datorită calităţii actului didactic. „În momentul de faţă, clădirea nu corespunde normelor în vigoare de funcţionare a grădiniţelor. Clădirea nu respectă în totalitate normele de sănătate şi igienă publică, precum şi normele de protecţie şi siguranţă la incendiu. Modernizarea grădiniţei cu program prelungit, conform normativelor moderne de construcţii şi instalaţii, va determina apoi cheltuieli reduse de întreţinere şi reparaţii”, se menţionează în comunicatul citat.
Vor fi realizate lucrări de arhitectură, lucrări de rezistenţă, lucrări la instalaţiile termice, sanitare, de ventilare, electrice, cu toate componentele impuse de normele tehnice.
O componentă de bază a proiectului o reprezintă accesibilizarea clădirii pentru persoane cu dizabilităţi, cărora, pe lângă asigurarea accesului prin clădire prin spaţii suficient de largi, le sunt asigurate grupuri sanitare proiectate special.
O altă componentă a lucrărilor vizează creşterea eficienţei energetice a construcţiei. De asemenea, este propusă soluţia de utilizare a energiei regenerabile prin panouri solare. O altă componentă a investiţiei o constituie îmbunătăţirea capacităţii de informare şi comunicare. Aceasta se va realiza prin achiziţia de staţii de lucru şi televizoare inteligente pentru fiecare sală de grupă.
Curtea grădiniţei va fi dotată cu echipamente pentru a crea un spaţiu de joacă modern şi sigur pentru copii.
Prin proiect se propune şi realizarea unui centru de colectare selectivă a deşeurilor. Aceasta activitate, pe lângă cea de ecologizare, are şi rol educativ al copiilor în acest sens.
Proiectul are o valoare totală de 4,15 milioane de lei, din care 4,06 milioane de lei reprezintă finanţarea nerambursabilă solicitată pentru realizarea proiectului, care este estimat a se finaliza la 31 august 2021.
Municipalitatea doreşte şi reamenajarea clădirii fostei şcoli generale numărul 7, pentru crearea unor spaţii pentru o creşă cu trei grupe, într-o zonă în care nu există astfel de servicii. Se va înfiinţa astfel o unitate nouă, cu program de lucru zilnic, cu trei grupe, pentru 40 de copii – grupa mică – 10 copii cu vârsta între 3 luni şi 1 an, grupa mijlocie – 15 copii cu vârsta între 1 şi 2 ani şi grupa mare – 15 copii cu vârsta între 2 şi 3 ani.
La parter vor exista dotările necesare pentru trei grupe de antepreşcolari, spaţiile administrative şi ale personalului tehnico- medical, spaţiile de depozitare şi preparare ale bucătăriei.
În plus, se vor amenaja o curte specială cu spaţii de joacă pentru copii, o curte gospodărească, ce va deservi exclusiv spaţiile tehnice, şi o zonă verde ce va proteja incinta de zonele din vecinătate.
Bugetul total al proiectului este de 3,75 milioane de lei, din care 1,40 milioane de lei reprezintă finanţare nerambursabilă. Beneficiarul estimează finalizarea proiectului până la data de 31 decembrie 2021.
„Noi, prin aceste fonduri europene, încercăm să sprijinim alături de beneficiarii proiectelor, crearea unor condiţii de studiu mai bune, urmând ca educatoarele şi profesorii, părinţii şi copiii să completeze acest tablou prin propriile eforturi făcute pentru a consolida o educaţie care să-i ajute în atingerea obiectivelor proprii şi dezvoltării personale”, a afirmat, potrivit comunicatului, directorul general al ADR Centru. AGERPRES