Potrivit comunicatului MAE ungar, ministrul a răspuns la o declaraţie recentă a preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, subliniind că cele aproximativ 1 000 de zile de război au demonstrat că războiul nu are soluţie pe câmpul de luptă, iar livrările de arme nu au adus pacea mai aproape, ci doar au crescut numărul victimelor.
„Şi cu cât războiul durează mai mult, din păcate, vor muri tot mai mulţi oameni, vom vedea tot mai multe înregistrări video cu recrutări forţate, tot mai mari vor fi distrugerile, tot mai multe familii vor fi despărţite şi tot mai mulţi oameni vor fugi”, a avertizat şeful diplomaţiei ungare.
„Când preşedintele Zelenski vorbeşte despre faptul că războiul se va încheia mai repede decât ne aşteptăm, din păcate, nu se referă la o soluţie prin negocieri, acest lucru a fost demonstrat de multe ori în ultima perioadă, ci continuă să pledeze pentru soluţii pe câmpul de luptă”, a explicat ministrul.
Acesta a calificat drept o propunere foarte periculoasă cererea Ucrainei ca armele furnizate de aliaţi să fie folosite pentru atacuri în profunzime pe teritoriul Rusiei.
„Noi privim situaţia din următoarea perspectivă: dacă un astfel de pas creşte riscul de escaladare, creşte riscul extinderii războiului, sau nu. Şi cred că nu este prea dificil să constatăm că, dacă Ucraina ar primi permisiunea pentru acest lucru, ar implica un risc extrem de mare de escaladare”, a subliniat Péter Szijjártó.
Ministrul a afirmat că, în acest caz, războiul s-ar putea extinde cu uşurinţă şi, în primul rând, ar putea prezenta un pericol pentru ţările vecine.
„Şi din perspectivă maghiară, şi, cred, că şi din perspectiva securităţii globale, ar fi extrem de periculos dacă ucrainenii ar putea folosi arme occidentale pentru atacuri în profunzime asupra unor ţinte din Rusia”, a adăugat politicianul de la Budapesta.
Acesta a salutat faptul că în unele state occidentale există încă „voci raţionale, capacităţi raţionale”, datorită cărora permisiunea nu a fost acordată până acum. „Şi sperăm sincer că nimeni nu va trece această linie roşie”, a adăugat ministrul.
„Acest război nu are o soluţie pe câmpul de luptă, singura soluţie ar fi la masa negocierilor: încetarea focului şi negocieri de pace”, a subliniat Péter Szijjártó.
„Asta promovăm şi noi aici, săptămâna aceasta, la ONU, şi facem parte din majoritate. Nu este vorba de UE sau de comunitatea transatlantică, aici cei care susţin pacea sunt în majoritate masivă. Majoritatea statelor membre ale ONU promovează negocierile de pace şi încheierea cât mai rapidă a războiului, iar noi facem parte din această majoritate globală”, a adăugat politicianul.
Péter Szijjártó a pecizat că războiul din Ucraina va fi, de asemenea, pe ordinea de zi a şedinţei publice de seară a Consiliului de Securitate al ONU, şi se aşteaptă o dezbatere serioasă, deoarece toate părţile vor fi reprezentate la cel mai înalt nivel.
„Mi-ar plăcea mult dacă s-ar asculta unii pe ceilalţi, adică nu aşa cum s-a întâmplat la evenimentele recente multilaterale (…), când vorbea una dintre părţi, iar cealaltă parte nu era prezentă”, a adăugat şeful diplomaţiei ungare.
„Sper cu tărie că astăzi vor profita de cadrul oferit de ONU şi de Consiliul de Securitate, pentru că aici trebuie să ne amintim întotdeauna că ONU a fost creată pentru a permite ca toate subiectele să fie discutate şi pentru ca toţi să poată vorbi cu toată lumea”, a continuat acesta.
Péter Szijjártó a criticat faptul că în ultimii ani unii au încercat să transforme organizaţia mondială într-un club al ţărilor cu gândire similară, ceea ce contravine scopurilor iniţiale.
Sursa: MTI