furnizoare de gaze naturale pentru Ungaria, totodată Ungaria este
interesată de o decizie privind exploatarea cât mai curând posibil
a zăcămintelor din Marea Neagră, a declarat, marţi, la Bucureşti,
Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al
Comerţului Exterior.
Potrivit comunicatului MAE ungar, ministrul a subliniat că în perioada următoare va fi necesară o bună cooperare între cele două state pentru a asigura aprovizionarea Ungariei cu gaze naturale, iar buna cooperare este deja asigurată.
Pentru atragerea resurselor azere va fi necesar ca România să fie ţară de tranzit, a explicat Szijjártó. Baza pentru importul anual planificat de două miliarde de metri cubi de gaze naturale este asigurată, deoarece capacitatea interconexiunii româno-ungare a fost extinsă la 2,5 miliarde de metri cubi, a subliniat politicianul.
Pe de altă parte, Bucureştiul a luat decizia de a conecta viitoarele situri de extracţie din Marea Neagră la centrul lor de distribuţie şi de acolo există deja o conductă spre ţara noastră, a adăugat şeful diplomaţiei ungare.
“În viitor, pentru noi, România va fi nu doar o ţară de tranzit în ceea ce priveşte aprovizionarea cu gaze, ci şi o ţară sursă. Aşadar, suntem interesaţi ca în România să se ia cât mai curând o decizie în vederea exploatării gazelor naturale din Marea Neagră şi astfel să ajungă în Ungaria”, a declarat politicianul.
După care, Péter Szijjártó a făcut referire la rolul UDMR în cadrul Guvernului României, care a contribuit în multe domenii la dezvoltarea cooperării româno-ungare. Acesta şi-a exprimat bucuria că reprezentanţii din conducerea României au vorbit despre partid şi politicienii UDMR “într-un mod pozitiv şi cu apreciere”.
“Noi considerăm comunitatea naţională maghiară care trăieşte aici ca fiind o resursă, o punte care ne ajută în mod constant să dezvoltăm cooperarea dintre Ungaria şi România”, a declarat ministrul ungar.
Acesta a mai adăugat că România a făcut progrese semnificative în domeniul sportului, al mediului şi dezvoltării UE, în care miniştrii maghiari au avut un rol important.
Ministrul a afirmat că dezvoltarea continuă a cooperării bilaterale reprezintă un interes strategic cheie şi a subliniat că cele două ţări vecine sunt acum strâns legate nu doar prin minoritatea de un milion de maghiari din România, ci şi prin securitatea energetică, şi prin relaţiile economice.
Szijjártó a subliniat că, anul trecut, schimburile de mărfuri au atins un record de 12 miliarde de euro, iar România a devenit a treia piaţă de export a Ungariei, motiv pentru care este importantă dezvoltarea continuă a rutelor de transport.
“În contextul actual al tensiunilor şi crizelor geopolitice internaţionale, cele două ţări sunt legate şi în ceea ce priveşte securitatea energetică şi cooperarea economică”, a mai precizat şeful diplomaţiei ungare.
Acesta a salutat acordul privind realizarea celei de-a patra legături de autostradă cu România, până în anul 2030. Politicianul a amintit că, înainte de anul 2015, nu exista nicio legătură pe autostradă între cele două ţări şi astfel s-a convenit atunci să se construiască câte una, din cinci în cinci ani.
Péter Szijjártó a afirmat că s-a reuşit cu succes în anii 2015 şi 2020 şi că este în curs de realizare şi cel care se va finaliza în anul 2025. Iar acum, au convenit să se aducă drumul expres Budapesta-Békéscsaba până la graniţă, astfel încât să se poată conecta, la sud de Salonta, reţelei de drumuri rapide din România, a anunţat politicianul de la Budapesta.
Acesta a anunţat că s-a ajuns la un acord pentru modificarea punctului de trecere a frontierei ungaro-sârbo-române, la triplex Confinium, astfel încât la Kübekháza să existe posibilitatea de trecere a frontierei în trei direcţii.
Sursa: MTI