Potrivit comunicatului ministerului, în cadrul întâlnirii privind parteneriatul Ungaria-Azerbaidjan-Georgia-România privind transportul energiei verzi, ministrul ungar a avertizat în primul rând că omenirea trăieşte într-o eră a pericolelor, în care securitatea energetică este un element critic al securităţii naţionale. El a subliniat că, prin urmare, guvernul a stabilit ca un obiectiv important şi totodată o datorie garantarea unei aprovizionări cu energie sigure şi stabile, respectând în acelaşi timp aspectele legate de mediu.
El a spus că strategia aferentă se bazează pe patru piloni. Primul este extinderea capacităţii nucleare prin construirea a două reactoare noi la centrala de la Paks, care vor creşte capacitatea centralei nucleare de la 2 000 megawaţi la 4 400 megawaţi. Al doilea este dezvoltarea capacităţii solare, care progresează foarte bine, capacitatea totală a panourilor solare a crescut de aproape opt ori în ultimii cinci ani, ajungând la 6 700 megawaţi – a detaliat ministrul.
Al treilea pilon este căutarea cooperării cu furnizori de încredere – a continuat el, după care a menţionat şi implicarea unor noi rute de transport. Cel mai bun exemplu în acest sens – a spus el – ar fi tocmai aşa-numitul „Coridor al energiei verzi”, care ar putea aduce surse complet noi de energie verde din Georgia şi Azerbaidjan, crescând sustenabilitatea consumului de energie electrică al Ungariei.
Péter Szijjártó a subliniat: „nimic nu poate fi mai verde” decât energia eoliană din Azerbaidjan şi hidroenergia din Georgia, de aceea importul acestora în Europa Centrală, inclusiv în Ungaria, România şi, sperăm, Bulgaria, este o oportunitate extraordinară.
El a reamintit: în acest scop, în România se construieşte o nouă linie electrică de înaltă tensiune, care va ajunge la graniţa cu Ungaria până în 2028-2029, permiţând astfel Ungariei să aibă acces la această nouă sursă. El a subliniat că Ungaria lucrează, de asemenea, la dezvoltarea infrastructurii necesare.
El a calificat reuniunea de astăzi drept o etapă marcantă pentru proiect, considerând că „punctul de la care nu mai există întoarcere” este aproape, deoarece companiile de electricitate din ţările participante înfiinţează o societate mixtă şi vor semna în curând un amendament la Acordul de parteneriat privind energia verde pentru a-l alinia pe deplin la standardele europene.
„Astfel vom face un pas important către suveranitatea energetică pentru noi toţi patru (toţi cinci, incluzând Bulgaria) pentru a asigura aprovizionarea cu energie stabilă, sustenabilă şi la preţuri accesibile pentru ţările noastre” – a spus el, precizând că studiul de fezabilitate urmează să fie finalizat până în 2025.
Péter Szijjártó şi-a exprimat speranţa că Uniunea Europeană va contribui financiar la proiect. „Înţelegem cuvintele frumoase despre diversificare, înţelegem inspiraţia, însă această problemă nu este una ideologică sau politică, este o problemă fizică, necesită dezvoltarea infrastructurii, ceea ce foarte rar se poate realiza fără sprijin financiar” – a spus el.
„Prin urmare sperăm că UE, la rândul său, îşi va lua un angajament serios faţă de diversificare şi va contribui financiar la proiectul nostru” – a adăugat ministrul.
El a subliniat: dacă se va finaliza conducta submarină care trebuie construită în cadrul proiectului, pentru a permite importul de energie electrică ecologică, ea va avea o lungime record de 1 100 de kilometri.
Sursa: MTI