Realizarea celui de-al patrulea drum expres care va lega Ungaria de România a primit undă verde la Bucureşti, ceea ce este extrem de important, deoarece îmbunătăţirea conexiunilor va fi utilă tuturor, a declarat ministrul ungar de externe şi al comerţului exterior, Péter Szijjártó, miercuri.
Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe din Ungaria, şeful diplomaţiei ungare a relatat, după ultima ultima şedinţă de guvern din acest an, că pe partea maghiară, autostrada M44 va fi extinsă de la Békéscsaba până la graniţa ţării, iar în România, un drum expres care va ajunge până la Salonta va realiza o conexiune cu drumul expres Arad-Oradea, prin punctul de trecere a frontierei care a fost deja marcat.
Szijjártó a salutat decizia pe care Guvernul României a luat-o în urmă cu o zi şi a subliniat că se va face tot posibilul pentru ca proiectul să fie implementat cât mai repede.
Oficialul ungar a subliniat că autorităţile maghiare au pregătit deja planul de dezvoltare al regiunii, şi a spus că infrastructura pentru controlul de frontieră va fi construită de către partea română, pe teritoriul României, urmând ca acordul interguvernamental în acest sens să fie semnat în cursul primăverii.
“Ungaria şi România sunt parteneri importanţi unul pentru celălalt, din toate punctele de vedere şi este în interesul ambelor state ca frontiera să poată fi trecută mai repede, mai comod şi mai frecvent decât până acum”, a declarat ministrul maghiar.
Péter Szijjártó a punctat că în 2010, între Ungaria şi România nu a existat nici măcar o singură şosea de mare viteză; astăzi sunt în funcţiune două, iar cea de-a treia se construieşte acum, prin extinderea autostrăzii M49, cu punctul de trecere la Csenger-Petea, acum fiind aprobată şi o a patra astfel de conexiune.
Ministrul ungar de externe a subliniat că extinderea conexiunilor este deosebit de importantă acum, după ce Uniunea Europeană a refuzat din nou, “cu una dintre cele mai ruşinoase decizii din acest an” aderarea României la spaţiul Schengen, ca urmare a veto-ului unui stat membru.
Potrivit şefului diplomaţiei ungare, acest lucru ar fi fost şi în interesul Ungariei, deoarece există zece puncte de trecere a frontierei care din cauza lipsei infrastructurii de control funcţionează doar în weekend-uri, iar în cazul aderării, acestea ar fi putut fi deschise nelimitat.
“Atunci când conexiunile dintre două state sunt mai frecvente, ambele au numai de câştigat”, a spus Péter Szijjártó.
MTI