Într-o conferinţă de presă comună cu omologul său azer, Ceyhun Bayramov, şeful diplomaţiei ungare a anunţat că în cursul zilei au semnat un „acord istoric” în urma căruia Ungaria va ajunge la un alt nivel, unul mult mai înalt, pe piaţa energiei mondiale.
„S-a ajuns la un acord potrivit căruia Ungaria va cumpăra o participaţie la unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din lume, care se află aici, în Azerbaidjan”, a anunţat politicianul maghiar.
„Zăcământul Shah Deniz este unul dintre cele mai mari zăcăminte de gaze naturale din lume, producţia sa anuală fiind de aproape 30 de miliarde de metri cubi, iar o parte semnificativă din gazul extras aici ajunge în Europa prin aşa-numitul Coridor Sudic de Gaze”, a adăugat Péter Szijjártó.
„Potrivit acordului, Ungaria va cumpăra o participaţie la acest zăcământ de gaze naturale. Acest lucru va face ca securitatea aprovizionării ţării să intre într-o dimensiune complet nouă. Practic vom deţine chiar noi înşine o parte semnificativă a nevoilor noastre de gaze naturale”, a continuat ministrul ungar de externe.
Politicianul a explicat că aceasta este „o situaţie istorică nouă în ceea ce priveşte aprovizionarea cu energie a Ungariei”, care conferă ţării o protecţie mult mai mare faţă de „mişcările şi incertitudinile majore ale preţurilor de pe piaţa energiei”.
Péter Szijjártó a declarat că parteneriatul strategic dintre cele două state oferă Ungariei un avantaj competitiv uriaş, totodată şi o securitate semnificativă, asta după ce Azerbaidjanul a devenit un jucător extrem de important în aprovizionarea cu energie a ţării.
Ministrul a subliniat că anul acesta au fost depăşite trei etape importante în acest sens, dintre care una este că acesta a fost primul an în care Ungaria a cumpărat gaze naturale din Azerbaidjan, într-o cantitate de 50 de milioane de metri cubi, ambele părţi fiind pregătite să continue cooperarea.
„Apoi, până în iulie va fi înfiinţată o companie mixtă între Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria, a cărei sarcină va fi să aducă în Europa Centrală energia verde produsă în regiunea Mării Caspice”, a subliniat oficialul maghiar.
Péter Szijjártó a mai menţionat că valoarea investiţiilor Mol în Azerbaidjan a ajuns la două miliarde de dolari, ceea ce a făcut din compania maghiară al treilea cel mai mare proprietar al celui mai mare zăcământ petrolier offshore al acestei ţări din Caucazul de Sud.
Potrivit ministrului, anul trecut companiei Mol i-a revenit extracţia a peste cinci milioane de barili de ţiţei, ceea ce reprezintă 15% din producţia la nivel de grup a companiei.
„Iar ca o continuare a acestei cooperări, între Mol şi SOCAR au început negocierile privind un contract-cadru de achiziţie de gaz natural lichefiat”, a anunţat Szijjártó.
„Întrucât Azerbaidjanul este un jucător nou în aprovizionarea noastră cu energie, această situaţie ne oferă o aprovizionare cu energie mult mai stabilă, şi mult mai multă securitate în domeniul energetic”, a declarat ministrul maghiar.
Sursa: MTI