Păpădia (Teraxacum officinale) este planta medicinală cu o serie de beneficii pentru organism, dar și planta care deschide sezonul recoltării plantelor medicinale din flora sponană. Citește când înflorește păpădia și care sunt proprietățile și beneficiile sale. Rădăcina şi frunzele de păpădie sunt bogate în fructoză şi insulină, conţin principii active, acizi fenolici şi steroli (sursa). Beneficiile păpădiei sunt numeroase datorită proprietăților sale terapeutice.
Efect antioxidant; Efect detoxifiant; Diuretic natural; Proprietăți calmante; Proporietăți antiinflamatoare; Antireumatice; Hipoglicemiante; Proprietăți vitaminizante; Proprietăți tonice.
Păpădia este un diuretic natural Este un diuretic puternic, curăţă sângele şi sistemul digestiv, și ajută la eliminarea metalelor grele din ţesuturi. Rădăcinile de păpădie, spălate şi fierte în ceai, au efect diuretic, eliminând constipaţia, transpiraţia abundentă, ajută la dizolvarea pietrelor la rinichi şi ceea ce este cel mai important subţiază sângele.
Păpădia îmbunătățește digestia și previne balonarea Ceaiul de păpădie este un tratament natural pentru prevenirea constipației, dar și fermentația intestinală, arată un studiu de specialitate. Astfel, consumat cu regularitate, ceaiul ajută la prevenirea senzației de balonare ori de prea plin după masă. Reglează tensiunea arterială și are rol hepatoprotector Păpădiile conţin foarte mult potasiu, iar acesta ajută la reglarea tensiunii arteriale. De asemenea, datorită efectului detoxifiant, preparatele cu păpădie favorizează secrețiile biliare și hepatice și ajută la îmbunătățirea funcției ficatului, precum și în cazul ficatului afectat de consumul de alcoo, potrivit unui studiu.
Păpădia este un tonic energizant pentru organism Tulpinile de păpădie ajută la revitalizarea persoanelor obosite și care se îmbolnăvesc repede. Aceste tulpini, odată ajunse în stomac, îmbunătăţesc sucul gastric al stomacului, curăţându-l de substanţele care se depun de-a lungul timpului şi care îngreunează buna funcţionare. Tot aceste tulpini consumate pe o perioadă de 30 – 40 zile, acum, primăvara, când sunt fragede şi zemoase, sunt un remediu invizibil pentru cei care suferă de artrită şi reumatism, potrivit unui studiu. Ajută la întărirea sistemului imunitar Mai multe studii au arătat proprietățile antimicrobiene și antivirale ale păpădiei, astfel că planta poate contribui la capacitatea organismului de a lupta contra infecțiilor. Specialiștii spun încă că este nevoie de mai multe studii pentru a stabili concret cum poate fi utilizată această plantă din punc de vedere medicinal. Ceaiul de păpădie ajută la reducerea stresului Ceaiul de frunze de păpădie reduce simţitor stresul şi tratează inflamaţia ficatului. O cură de 10 – 14 zile, cu frunze de păpădie, puse în salată, cu tulpini, poate detoxifia ficatul mult mai repede.
Citeşte întreaga ştire: Păpădia – ce este și ce beneficii are. Ce afecțiuni tratează păpădia
Plante medicinale miraculoase care se găsesc în România: Păpădia
Category: Stirile Punctul