- Pe 16 iunie intră în vigoare prevederile legii 406/2023 potrivit căreia toate firmele din România sunt obligate să accepte plata cu cardul. Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii (ANCMM), a declarat pentru Termene.ro că retailerii, indiferent de dimensiuni, sunt pregătiți să accepte orice formă de plată de la clienți.
Legea 406/2023 ce intră în vigoare pe data de 16 iunie prevede că „Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerțului și pentru modificarea și completarea altor acte normative cu incidență asupra înregistrării în registrul comerțului (…) au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar”.
Mai precis, acceptarea plății fără numerar trebuie implementată de toate persoane fizice și juridice înregistrate la Registrul Comerțului (conform prevederii alin. (1) din Legea nr. 265/2022), fie că vorbim despre societăți comerciale, persoane fizice autorizate sau întreprinderi individuale sau familiale. Vizați direct de lege sunt, desigur, micii comercianți.
Procent mic de comercianți în afara legii
„Comercianții din România se împart în două grupe: cei serioși și cei neserioși. Cei serioși au implementat de multă vreme prevederile legii, ba chiar au și PayPoint, acceptă plata facturilor în magazine, au adoptat sistemul SGR, pe când ceilalți întârzie să facă asta deși li s-a repetat de multe ori că trebuie să se conformeze”, a declarat pentru termene.ro Feliciu Paraschiv, vicepreședintele Asociației Naționale a Comercianților Mici și Mijlocii (ANCMM).
În opinia sa, în prezent mai există circa 2% sau chiar mai puțini comercianți care nu au implementat prevederile legii 406/2023, mai ales că pentru a pentru a accepta mijloacele de plată online este suficient să descarce o aplicație pe telefonul mobil.
Marii retaileri au intrat și în mediul rural
În ultimul timp, chiar și magazinele din mediul rural au implementat noile cerințe ale comerțului modern, a mai spus reprezentantul micilor retaileri.
„Profi a început să se extindă și spre zona rurală, la fel Paco, alături de alte lanțuri de mari retaileri. Practic, cu greu mai găsești un sat care să nu aibă în apropiere o unitate de retail modern, iar cine nu ține nu pasul o să dispară. Dacă unui client i se refuză o anumită modalitate de plată de două trei ori, va schimba magazinul”, a explicat acesta.
Conform datelor puse la dispoziție de vicepreședintele ANCMM, în 2023 au depus bilanțul peste 43.000 de firme care funcționau în baza codului CAEN 4711 (Comerț cu amănuntul in magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi și tutun).