La nivel național, au fost efectuate aproape 1500 de controale la agregatele minerale și 1000 de controale pe cursurile de apă, pentru verificarea modului corespunzător de întreținere a malurilor și cursurilor de apă, autoritățile responsabile (locale și județene) fiind obligate să îndepărteze depozitele de deșeuri necontrolate din aceste zone.
Cuantumul amenzilor din primele 8 luni aplicate pentru exploatări ilegale de agregate minerale și întreținerea necorepunzătoare a cursurilor de apă reprezintă mai mult de jumătate din cuantumul total al amenzilor aplicate pe toată durata anului trecut. De asemenea, pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale s-au înaintat 19 plângeri penale, mai mult decât în toată perioada anului trecut.
La aceste acțiuni se adaugă și cele realizate, în cadrul programului BALASTIERA 2020. Până în prezent, acțiunile de control s-au extins în aproape 10 județe ale țării, printre care și în județul Mureș, au fost aplicate amenzi în valoare de peste 1 milion de lei și s-au înaintat 6 plângeri penale.
În plus, în prezent, prin platforma electronică România va beneficia de cel mai modern sistem informatic de monitorizare a exploatării și a transportului de agregate minerale. Această aplicație va fi un instrument util de management al circulației și de control al materialelor și provenienței agregatelor minerale, indiferent de locul unde acestea sunt exploatate, fie că vorbim despre albiile râurilor, maluri sau terase. Platforma va furniza autorităților competente din domeniu o evidență clară a utilizatorilor/beneficiarilor care funcționează în baza actelor emise de autorități, inclusiv a autorizațiilor de gospodărire a apelor. De asemenea, va putea fi accesibilă și cetățenilor., se arată într-un comunicat al www.apele-romane.ro