Disputele interne din cadrul Partidului Mişcarea Populară (PMP), iscate după Congresul din februarie 2022, când Eugen Tomac a fost ales preşedinte, în detrimentul lui Cristian Diaconescu, s-au propagat şi la nivel de judeţ Mureş.
Avem aici două conduceri ale organizaţiei PMP. Una e cea rezultată în urma alegerilor interne (Radu Pescar şi Marius Paşcan) şi una rezultată dintr-o dispoziţie a ex-preşedintelui Diaconescu, după ce acesta a pierdut alegerile (Mihaela Natea şi Valentin Bretfelean)
O decizie în acest sens va lua Justiţia, unde există un proces pe rol.
„Rezultatele Congresului nu au fost invalidate de nimeni”
Esenţa acestuia a explicat-o Marius Paşcan, prim vicepreşedinte ales la Congresul PMP de anul trecut: „Ne judecăm, practic, pe o chestie procedurală, administrativă, înscrierea rezultatelor Congresului în Registrul Partidelor Politice, nu pe rezultatele Congresului. Acestea nu au fost invalidate de nimeni, deci organele de conducere alese acolo sunt cele statutare ale PMP”, a spus Marius Paşcan.
Tot dumnealui a explicat şi miza dindărătul acestui proces, aparent fără sens, câtă vreme PMP a avut un Congres statutar, în care delegaţii au ales ce au dorit să aleagă: „Prin lungirea acestui proces, grupul de susţinători ai lui Cristian Diaconescu are ca scop blocarea participării PMP la alegerile de anul viitor (europarlamentare, locale, generale şi prezidenţiale – n.n.)… sunt în spate nişte băieţi reşapaţi, cu epoleţi, aşa cum au fost şi în 2020, când am fost, de asemenea, sabotaţi”.
„Conducerea unui partid nu se schimbă ca un bec”
„Noi ne continuăm viaţa politică pe care o are oricare partid. Viaţa de partid e chiar mai bună acum, după Congres, pentru că suntem cotaţi în sondaje cu 6% intenţie de vot (la precedentele alegeri, în 2020, PMP a ratat de puţin pragul electoral de 5% – n.r.)… continuăm discuţiile cu celelalte partide, pentru formarea unui pol de dreapta, într-o alianţă sau cum va decide conducerea. Procesul acela e o chestiune administrativă, care nu are nicio legătură cu funcţionarea PMP”, a adăugat consilierul local Radu Pescar.
„Conducerea unui partid n-o schimbă nimeni din pix, sau ca pe un bec… că vrea cine? Există un statut, nişte organisme colective de conducere în fiecare partid, care trebuie să decidă aşa ceva prin vot”, a mai spus dl Pescar.
Scurtă cronologie a faptelor
* În februarie anul trecut, Partidul Mişcarea Populară, fondat de fostul preşedinte Traian Băsescu, a avut un Congres în urma căruia preşedintele de atunci, ex-ministrul Cristian Diaconescu, a fost învins, prin votul delegaţilor, de eurodeputatul Eugen Tomac. O lună mai târziu, noua conducere colectivă a PMP l-a exclus din partid pe fostul preşedinte Diaconescu.
* De aici a izbucnit dihonia: nemulţumit de pierderea scaunului de preşedinte, Cristian Diaconescu, alături de grupul său de adepţi, a demis majoritatea liderilor de organizaţii judeţene care votaseră la Congres în favoarea lui Eugen Tomac şi i-a înlocuit pe toţi cu susţinători de-ai săi. La noi în judeţ, liderii taberei Diaconescu sunt Mihaela Natea şi Valentin Bretfelean.
* Aceştia doi ar fi trebuit să-i înlocuiască pe foştii lideri Radu Pescar şi Marius Paşcan, care au votat pentru Eugen Tomac la Congres, dar activitatea efectivă a PMP Mureş o conduce, în continuare, tot cuplul Pescar-Paşcan.
* Deşi caracterul statutar al Congresului PMP din februarie 2022 nu a fost invalidat de nimeni, prevalându-se de faptul că alegerea lui Eugen Tomac ca preşedinte al PMP nu fusese trecută în Registrul Partidelor Politice, tabăra Diaconescu a acţionat în Justiţie PMP, ca să îşi poată păstra funcţia pierdută la alegeri.
* După o primă sentinţă favorabilă conducerii alese a PMP (Eugen Tomac), Curtea de Apel a dispus rejudecarea cauzei. Procesul e pe rol.
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.