Poliția Municipiului Reghin are încheiate acorduri de colaborare între instituție și unitățile de învățământ din raza municipiului Reghin.
În acest sens, în această săptămână s-au organizat activități în două din unitățile de învățământ din Reghin, respectiv Gimnaziul de Stat ,,Florea Bogdan” din Reghin și Centrul Școlar de Educație Incluzivă Nr. 3 din Reghin. La eveniment au fost prezenți doi polițiști de proximitate din cadrul Poliției Municipiului Reghin, agent șef adjunct Stanciu Mihaela și agent șef adjunct Kocis Ferencz, cei doi purtând discuții cu referire la prevenirea delicvenței juvenile, răspundere penală și contravențională a minorilor și au prezentat codul penal.
Pe lângă partea teoretică, a fost organizată o vizită a elevilor de la Liceul Tehnologic „Lucian Blaga” la sediul Poliției Municipiului Reghin. Tinerii au fost întâmpinați de către angajații instituției, li s-au prezentat aspecte din munca de poliție, pentru a oferi informații celor ce se gândesc să îmbrățișeze o asemenea carieră pe viitor. Au avut loc discuții pe următoarele teme: „Ești tânăr, ai viața înainte, ai grijă cum vrei să o trăiești !”, ,,Adolescența, începutul sau sfârșitul libertății?”, ,,După faptă… și răsplată” și „Necunoașterea legii nu te absolvă de răspundere penală”.
Despre educația juridică în școli
Ministerul Justiției, Ministerul Educației, Consiliul Superior al magistraturii, Înalta Curte de Casație și Justiție și Ministerul Public au elaborat protocolul care stă la baza educației juridice în școli.
„Educația juridică în școli va fi adaptată, potrivit prezentului protocol, la realitățile cu care se confruntă elevii zi de zi. Ei își vor cunoaște mai bine drepturile, dar și obligațiile de cetățeni. Conceptul de educație juridică în școli este menit să promoveze statul de drept și democrația în societate, în general, și în rândul tinerelor generații, în special, prin comunicarea de noțiuni de educație juridică adaptate la nivelurile de învățământ primar, secundar și liceal, într-o manieră atractivă care să conțină informații relevante pentru elevi și profesori”, potrivit Ministerului Justiției.
Printre domeniile care fac obiectul educației juridice în unitățile de învățământ preuniversitar sunt: Constituția României, drepturi, libertăți și îndatoriri fundamentale, aspecte privind procesul legislativ, aspecte cu caracter general privind organizarea și funcționarea sistemului judiciar, elemente de bază ale dreptului civil și penal, formele răspunderii juridice, unele aspecte privind organizații și relații internaționale, elemente de prevenire și combatere a corupției.
Educația juridică în școli susține, totodată, implicarea altor parteneri ai justiției în acest demers – instituții și autorități publice cu relevanță pentru domeniul justiției, reprezentanți ai profesiilor liberale precum: avocați, notari publici, executori judecătorești, mediatori, practicieni în insolvență, precum și reprezentanți ai societății civile care sunt invitați să adere la obiectivul promovării educației juridice în unitățile de învățământ preuniversitar.
Imola GRAMA
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.